VHS

Colm McCarthy: The Girl with All the Gifts – Pitkä kuuma zombikesä

Colm McCarthy näyttää, että kuiviin lypsetyistä leffazombeistakin saa imettyä tuoretta verta irti.

Sanat: Teemu Kammonen-La Fiura
Traileri: Warner Bros.


Colm McCarthy: The Girl with All the Gifts
Rooleissa: Gemma Arterton. Dominique Tipper, Glenn Close
Pituus: 111 min
Iso-Britannia/USA


★★★★+/★★★★★

Ihmiskunta on saastunut. Syynä on ruumiin mädäntymisprosessin käynnistävä ja aivotoiminnan nollaava sienikasvusto.

Suurin osa kansasta on impulssiherkkiä ja aggressiivisen nälkäisinä laumoina vaeltavia eläviä ruumiita, joiden ainoa päämäärä on saada verisen tuoretta lihaa suuhun. Upottamalla hampaat uhrin lihaan siirtyy infektiokin ruumiista toiseen ja taas yksi kansalainen siirtyy verenhimoisen sieniseuran mykäksi jäseneksi.

Neljätoista vuotta sitten Danny Boyle uudisti zombiesplatter-elokuvan 28 Days Later -teoksellaan, minkä jälkeen sama kuvio on kääntynyt ehkä jo liiankin monta kertaa geneeriseksi leffaksi, tv-sarjaksi ja videopeliksi.

Zombien kansoittama maailmanloppu on melkoisen väsynyt aihe. Boylen maanmiehen, skotlantilaisen Colm McCarthyn The Girl with All the Gifts on sen sijaan raikkaasti erilainen elokuva.

Elokuva ei kuitenkaan lähde muuttamaan kiveen hakkaantuneita genresääntöjä. Selviytyjien taistelu masentavassa dystopiassa ja zombimassojen kasvava uhka verkkoaitojen takaa on tässäkin leffassa viitekehyksenä. Kliseisyys osataan kuitenkin kääntää voimavaraksi: koska katsojalle ei tarvitse selittää mitään, voidaan keskittyä kertomaan maailmanlopun lapsen tarinaa.

Melanie on toisen sukupolven koulua käyvä zombi. Hän ei kuitenkaan ole kuvottavan näköinen pitsanaama tai piimäsilmä vaan hänellä on sileä iho, hän osaa keskustella sivistyneesti sekä on kaiken lisäksi hyvin älykäs ja koko elokuvan viehättävin olento.

Hänellä on tunteita, hän haluaa kaikille vain hyvää, mutta hän ei voi itselleen mitään. Myös häntä riivaa halu mässäillä ihmislihalla. Tämä ristiriita on elokuvan ydin.

Ihmiskunnan jämät eivät suvaitse maailmaa kansoittavia zombeja. Heillä ei ole kulttuuria tai ihanteita. He haluavat vain ja ainoastaan tappaa.

Vaikka Melanie asuu ihmisten kanssa, hän on heille vain osa lääketieteellistä koetta. He eivät luota lapseen, koska tämä on kaikesta huolimatta vain yksi hirviö muiden joukossa, joka voi koska tahansa hypätä hampaat edellä kaulaan. Melanie ei oikeastaan itsekään tiedä mikä tai kuka on. Katsojakaan ei ole varma.

”Heillä ei ole kulttuuria tai ihanteita. He haluavat vain ja ainoastaan tappaa.”

Melaniella on immuniteetti sieni-infektioon. Hän elää sen kanssa jonkinlaisessa symbioosissa. Hän saattaa olla ihmiskunnan viimeinen mahdollisuus saavuttaa pelastus rokotteen muodossa.

Tämä toivo mielessä tyttö yritetään viedä selviytyjien viimeiseen tukikohtaan läpi zombien kansoittaman Lontoon. Amok-juoksun tyynempinä hetkinä Melanie pääsee ensimmäistä kertaa kosketuksiin ympäröivän maailman kanssa. Matkailu tarjoaa oppimiskokemuksia zombillekin, ja hän alkaa viimein ymmärtää kuka hän on.

The Girl with All the Gifts on tunnelmaltaan yhdistelmä tunteisiin vetoavan kaunista kerrontaa ja kuset housuun säikyttelevää kauhua. Crossover horror lienee täsmällinen termi. Se on myös voimakas kasvutarina pienen zombitytön matkasta minuuteen.

Jos katsot vain yhden maailmanloppuelokuvan tänä vuonna, katso tämä.

The Girl with All the Gifts ensi-illassa tänään, perjantaina 18.11. Tarina on saatavana myös kirjana: käsikirjoittaja M.R. Careyn Maailman lahjakkain tyttö (Like) julkaistiin tällä viikolla.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Poklomi

Minun Karjalani

”Jos minä en tätä kulttuuria ja kieltä opi, jos minä en ole tästä kiinnostunut, jos minä en tästä puhu, yhteys katkeaa.”

5.7. 2022