HÄ?

Tällä sivulla vastaamme kysymyksiin, joilla meitä on pommitettu sen jälkeen, kun Creat.fi avattiin jouluaattona 2014, sekä esittelemme osuuskuntamme tekoja.

Tykittelimme 2015–2018 kiihkeää näyttelyrytmiä galleriassamme Albertinkadulla. Sittemmin olemme järjestäneet pop up -näyttelyitä Ykspihlajasta Iisalmeen ja Ullanlinnaan. Kuvataiteen päästäminen oikeuksiinsa on yksi osuuskuntamme toimintamuoto.

Kuka lähtee rosikseen, minne laitetaan laskut?

Sivuston vastaava toimittaja: Janne Flinkkilä
Toimitus: pihvi@creat.fi
Muut hommat: pisnes@creat.fi

Kulttuurituotanto Creat Osk
Paja & Bureau
Korkeavuorenkatu 7
00140 Helsinki
Y-tunnus 2715934-5

Verkkolaskuosoite: 003727159345
Verkkolaskuoperaattori: 003723327487 (Apix Messaging Oy)

Missä ne pakolliset evästetiedot?

Skrollaile alaspäin sivun pohjaan asti. Lopussa informaatio seisoo.

Kenen dissaini?

Sivuston visuaalinen suunnittelu: Jenni Väre
Tekninen toteutus: Bubi Tuomala
Kuvatoimitusneuvosto: Jussi Helttunen & Ville Malja

Miksi olette pöllineet Kreatorin logon?

No kun ei olla. Creatin logo on kunnianosoitus klassiselle Kreatorin logolle, joka on suojattu tuotemerkki. Kysyimme kitaristi Sami Yli-Sirniön välityksellä tähän kunnianosoitukseen Kreatorin luvan. Hänen mukaansa se on saksalaisille aivan ookoo. Tukekaa siis aitoa asiaa: ostakaa Kreatorin levyjä ja merkkarikamaa ja käykää heidän keikoillaan!

Samma på English: Our logo is homage to the classic Kreator logo, which is a protected trademark. It is used by permission from the band. Visit kreator-terrorzone.de for the real deal. Teutonic thrash metal or no metal at all!

Tarvitsetko sitä logoa?

Kaikenlaiset Creat-logoversiot kaikissa formaateissa banneri-, flaikku- ja muuhun reklaamikäyttöön Droparissa, silvuplee.

Keitä te ootte ja mitä teette?

Tämä vaatiikin jo pidemmän vastauksen. Tätä sivustoa tekee Kulttuurituotanto Creat osk sekä sen ympärillä elävä ihmisjoukko.

About jouluaatosta 2014 asti Creat on julkaissut sisältöä, järjestänyt tapahtumia ja koetellut sosiaalisen median rajoja – sekä harjoittanut laillista liiketoimintaa ja maksanut veroja.

Tällä sivustolla sekä Facebookissa, Instagramissa ja YouTubessa teemme mitä meitä huvittaa.

Työksemme taas teemme sitä, mistä asiakkaat meille maksavat. Osuuskuntamme jäsenet ovat media- ja kulttuurituotantojen ammattilaisia. Sen lisäksi tunnemme kaikki ja kaikkien kaverit. Jos tarvitsette tekijöitä alan töihin ja olette hyvien puolella, ottakaa yhteyttä. Ideoimme, toteutamme ja laskutamme.

Joo joo, mutta mitä te siis niinku oikeesti teette?

Vilkaiskaa ihan ekaksi tämä video. Siinä on pätkiä tekemistämme liikkuvan kuvan hommista. Kerromme sitten alla lisää.

Ihan konkreettisesti: millä te elätte?

Tämän sivuston julkaisutoiminnalla ei ole minkäänlaista ansaintalogiikkaa. Eikä oikeastaan fyysisellä näyttelytoiminnallakaan. Useimpia Creatin logolla leimattuja hommia teemme puhtaasta rakkaudesta hämmennykseen.

Osuuskuntana Creat on myös alusta, jolla jäsenemme ja joskus muutkin työläiset harjoittavat jaloja ammattejaan erittäin kirjavilla toimenkuvilla. Osuuskuntayrittäjinä olemme pystyneet elättämään itsemme sekä tukemaan verottajan avustuksella myös suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa.

Tässä tulee läjä asiakkaitamme vuosien varrelta aakkosjärjestyksessä (klikkaile linkeistä refejä omalla vastuulla): Amnesty (feature-artikkeleita ihmisoikeusasioista), Arcada (mm. musiikkimanageroinnin opiskelijoiden mentorointi), Bar Loose (klubien konseptointi ja tuotanto), Bufo Production (Jörn Donnerin dokumentin kenttätoimitus), Femmagaala (ikuinen säätö ja ihmisten palkitseminen), HAM (tapahtumakonseptointi ja -tuotanto), Helsinki Design Week (festivaali-ilme, graafinen tuotanto), Helsinki Marketing (juttujen ideointi ja toteutus), HEO (journalismin opetushommat), Journalisti-lehti (senttaus & ränttäys), Kansallisgalleria (valokuvaus- ja videotuotanto), Kulttuurihalli (visuaalinen ilme & graafinen suunnittelu), MARS-festivaali (seminaariohjelman konseptointi ja toteutus), Media-alan tutkimussäätiö (visuaalisen identiteetin kehittäminen ja verkkodesign), MTV3 (dokumentin ohjaus), Music Finland (10-v. juhladokumentin tuotanto), Neuroliitto ry (Avain-lehden juttuhommat), Omnipress Oy (Evento- ja Shaker-lehtien taitto + joskus jututkin), Pertin Valinta (graafinen tuotanto ja muu satunnainen jeesaus), Reilu kauppa (kampanja- ja lehtisuunnittelu, juhlalehden taitto), Sanoma Media Finland (kuvitus ja valokuvaus), Sataedu (opetushommat), SPR / Avun maailma (artikkelien toimitus), Teosto (artikkelien toimitus ja valokuvaus), Teurastamo (DJ-ohjelma), Tuska-festivaali (sometuotanto 2017–2019), Veikkaus / X (artikkelien toimitus, valokuvaus, konsultointi, tuotanto), Yleisradio (artikkelien toimitus, kokonaisten verkkopläjäysten konseptointi ja tuotanto), Ääniä Festivaali (visuaalinen ilme & komppi & tsemppi).

Riittäisikö alkuun? No okei. Mainitaan vielä Calvin Klein, Suomen Hiihtoliitto, Valitut Palat ja Valtioneuvosto.

Tähän väliin kommentti Tapani Kansalta:

Jepjep. Haluutteko vielä leuhottaa jollain?

No onhan sitä, keu keu, pari palkintoakin tullut:

Vuoden huiput 2021 – kokemuksellinen muotoilu (hopeahuippu)
Mielten vuoro – saunaterapia (valokuvat: Ville Malja / Creat)

”Terapia on tuotu uudenlaiseen kontekstiin ja samalla palautettu juurilleen: Terapiahuoneesta saunan lämpöön. Kokemuksellinen ja kehollinen toteutus mahdollistaa aidot ja inhimilliset kohtaamiset kohderyhmänsä kanssa. Pilottihankkeessa on kokeiltu rohkeasti uutta lähestymistapaa, joka kantaa myös kampanjan jälkeen.”

Editkilpailu 2021 – Vuoden henkilökuva aikakausmediassa:
Veikkauksen asiakasmedia X: Last Man Standing (Eino Grönin potretti, valokuvaaja: Ville Malja / Creat)

”Uuden ajan henkilökuva, joka on sävymaailmaltaan tehokas ja kertoo paljon kuvattavasta. Kuvan tyyli nojaa nostalgiaan, mutta toteutus on tätä päivää. Kuvatun viihdemaailman legendan rauhallinen persoona ja charmi sekä koko hänen legendaarinen elämäntyönsä välittyvät koskettavasti ja vangitsevasti.”

KOURA-palkinto 2018 – Dokumentit ja journalistiset sisällöt (kunniamaininta):
Trumpin Amerikka – jakautunut kansa (ohjaaja: Ville Malja / Creat)

”Yksi journalismin tehtävistä on auttaa ihmisiä ymmärtämään asioita, joita on vaikea ymmärtää. Piirtää kokonaista kuvaa maailmasta, joka ihmisten silmissä muuttuu yhä sirpaleisemmaksi. Dokumentti tuo katsojan eteen henkilöitä, joiden kaltaisia suomalainen saa kuulla äärimmäisen harvoin. Tekijät ovat taidokkaasti onnistuneet luomaan tunnelman, jossa haastateltavat suostuvat puhumaan ajatuksistaan. Kuvaus, leikkaus ja äänisuunnittelu luovat katsojalle kokemuksen, jonka vertaista suomalaisessa journalismissa löytää harvoin.”

Editkilpailu 2018 – Vuoden juttu asiakasmediassa:
Veikkauksen asiakasmedia X: Vaahtobileet (teksti: Janne Flinkkilä / Creat)

”Taitavasti koottu juttu kasvaa yllättäen pienestä asiasta – vapaapotkusuihkeesta – suuremmaksi tarinaksi kuin odottaa. Jutussa ja sen kuvissa on rohkeasti lähdetty hakemaan uudenlaista otetta perinteiseen urheilujournalismiin. Teksti imaisee mukaansa, vaikka aihe ei kiinnostaisi, mutta samalla se antaa myös lajin tarkasti tunteville uutta tietoa. Tarinan rennossa otteessa on läsnä inhimillinen ja lämmin huumori. Hätkähdyttävän kuvamaailman kanssa juttu osoittaa, kuinka hyvä aihe voi syntyä pienestäkin yksityiskohdasta.”

Okei, mut ketä kiinnostaa?

Otetaan vielä loppuun lyhyt mediakatsaus:

Voima: Creat ei pysähdy
”Helsingistä Kokkolaan – kulttuuriosuuskunta Creat tekee, mitä lystää.”

Journalisti: Intohimojen alusta
”Creat on anarkistisuudessaan tosi kiinnostava ja fressi ja maistuu oikealta elämältä. Jutut on tehty vimpan päälle hyvin (tai huonosti), ja ote on aina just eikä vähän sinne päin. Mennään täysillä, vaikka sitten metsään.”

YLE Puhe: Creat on yhteisö, missä kuka tahansa voi tehdä mitä tahansa kunhan tekee sen hyvällä maulla
”Creat on sivusto josta kulttuurijuttujen kyljestä saattaa löytää freudilaisen analyysin maahanmuuttokriitikosta ja pohdiskelun nelikymppisyydestä. Lisäksi Creat on galleria Helsingissä. Creat myös järjestää erilaisia tapahtumia kuten esimerkiksi Sepi Kumpulaisen 25-vuotisjuhlakeikan Tavastialla. Ja onpa Creat järjestänyt yhden vaalikeskustelunkin.”

Helsingin Sanomat: Armotonta menoa kuultiin Sepi Kumpulaisen taiteilijajuhlassa peräti neljä kertaa
”Kymmenet muusikot esittivät 1990-luvun alun underground-suosikin kappaleita Tavastialla.” (Creat siis ideoi ja tuotti koko pläjäyksen nollabudjetilla. Tuotot Sepille.)

Rumba: Punkkareiden vapaavuosi – mitä Pertti Kurikka ja Kari Aalto ovat tehneet Pertti Kurikan Nimipäivien lopetettua?
”’No on täällä helvetti väkeä’, Pertti Kurikka sanoo.
’Vittu saatana’, Kari Aalto sanoo.”

YLE: Sensuroimaton Lahti-näyttely hämmentää Helsingissä: ”Onko siellä oikeasti tällaista?”
”Lihaa mukissa, hautakiveä muistuttavaa patsaan jalustaa ja muita lahtelaisia erikoisuuksia esitellään eri paikkakunnilla. Rujoa, mutta aitoa lahtelaista elämänmenoa voi ihmetellä parhaillaan Helsingissä.”

Iltalehti: Somessa villinnyt Piirrän Cheekin Joka Päivä -taideprojekti huipentuu näyttelyyn: Taiteilija haluaa kiinnittää huomiota henkilöpalvontaan
”Itseoppinut taiteilija Matti Närekangas piirtää taideprojektin viimeiset lyijykynäpiirrokset rap-artisti Cheekistä näyttelyn aikana.”

YLE: Nainen rakastui tulenpalavasti Eiffel-torniin, Berliinin muuriin ja giljotiiniin: ”En tunne samoja asioita, kun kosketan ihmistä”
”Fressie-giljotiini ja muuta Erika Eiffeliin liittyvää visuaalista materiaalia on nähtävissä Creat Space-galleriassa Helsingissä.”

Helsingin Sanomat: Kun entinen poikaystävä tappoi itsensä, Tuisku Lehto, 27, päätti elää – nyt hän on tehnyt näyttelyn, jossa näkyy mielenterveys­kuntoutujien ilo
”Tuisku Lehdon näyttely avautui viime viikolla Helsingin Creat Space -näyttelytilassa.”

YLE: Pelkistyksen mestari Aapo Huhta ei ota valokuvia, hän tekee niitä
(Huhdan Block oli ensimmäinen suomalaiskuvaajan näyttely Tukholman Fotografiskassa. Saimme kunnian esittää sen Creatin galleriassa Helsingissä.)

Keskipohjanmaa: Sara Hornigin ja Tuisku Lehdon valokuvissa kuvataan mielenterveysongelmien kanssa eläviä ja heidän läheisensä kokemuksia – näyttelyt Sahassa koko kesän
”Helsingissä toimiva galleria tuo kesän ajaksi Kokkolaan kaksi näyttelyä.”

Iisalmen Sanomat: Viivi Häkkinen kuvasi kuolleita eläimiä ja lintuja kukkien keskellä: se oli pitkä surutyöprosessi ystävän kuoleman jälkeen
(Juttu maksumuurin takana. Hustlasimme tämän näyttelyn Ylä-Savoon.)

Creat and Tallinn Bearty team up for Helsinki Pride again
(Heitimme samat näyttelyt myös Äänekoskelle paikkakunnan ensimmäisen Pride-festivaalin kunniaksi. Ääniä Festivaalin popup-galleria keräsi viidessä päivässä 853 kävijää – tässä Sisä-Suomen Sanomien ennakkojuttu.)

Niin siis miten teihin saikaan yhteyden?

Paras tapa on lähettää sähköpostia: pisnes@creat.fi. Lähetään siitä sitten kimpassa kattelemaan ja rakentelemaan. Meillä on myös mahdollisuus käyttää näyttelyitä ja muita tapahtumia varten Ullanlinnassa tilaa nimeltä Paja&Bureau. Siitäkin saa kysellä.

Kiitos ja kuulemiin!

Kovaa ajoa Marko Ylitalon Visvalerssi-avajaisissa.

P.S. Tässä vielä tämmönen nykyisin pakollinen eväsreppu:

Tietoa evästeistä (cookies)

Eväste on pieni, käyttäjän tietokoneelle tms. päätelaitteelle lähetettävä ja siellä säilytettävä tekstitiedosto. Evästeet eivät vahingoita käyttäjien tietokoneita tai tiedostoja. Eväste sisältää yleensä anonyymin tunnistenumeron. Kun vierailet sivustolla seuraavan kerran, selaimesi lukee tietokoneelle tallennetun evästeen ja välittää tiedot takaisin sivustolle. Käyttäjää ei voida tunnistaa pelkkien evästeiden avulla.

Sivustolla käytettävät evästeet

Tällä sivustolla kerätään käyttöstatistiikkaa evästeiden avulla Google Analytics -palveluun, jonka tarkoituksena on sivuston seuranta ja kehittäminen. Siis että paljonko meidän jutuilla on lukijoita, kauanko he viihtyvät sivuilla ja mistä he ovat tänne löytäneet. Kerättävästä datasta ei voida yksilöidä tietoja yksittäiseen käyttäjään tai henkilöön.

Evästeiden käytön estäminen

Voit estää evästeiden tallentamisen muuttamalla selaimen tietoturva-asetuksia. Lisätietoja evästeistä ja verkkopalveluiden turvallisesta käytöstä voit lukea Viestintäviraston sivuilta.