Pihvi

Mitä tapahtui Miss Helsinki -finaalissa 2015? Katso glamour-kuvat!

Viihdetoimittaja Björn ”Nalle” Österman ja glamourkuvaaja Jussi "Rock" Sallinen syöksyivät missimaailman sykkivään ytimeen.

Sanat: Nalle Österman
Kuvat: Jussi Sallinen

Ohhoh! Katson 2. joulukuuta 2014 saamaani sähköpostitiedotetta. Sen on lähettänyt julkkiskaunotar Martina Aitolehti. Keltaista lehdistöä seuranneet ihmiset ovat varmasti tulleet tietoisiksi neiti Aitolehden edesottamuksista suomalaisessa julkisuuspelissä vuosien varrella.

”Mikkey Dee Miss Helsinki tuomariksi! Miss Helsinki finaalin tuomaristo sai puheenjohtajakseen todellisen konkarin, kun Mötöheadista (sic) tuttu Mikkey Dee ottaa ohjat. Tammikuussa Helsingin Apollossa kruunataan uusi Miss Helsinki ja illan arvovaltaisen tuomariston puhjeenjohtajana (sic) toimii legendaarinen Mikkey Dee. Tämä maailmaa kiertänyt ja lukuisia naisia uransa aikana kaatanut konkari tietää varmasti mistä puhuu.”

Huvittavista kirjoitusvirheistään huolimatta Martinan tiedote on täyttä asiaa. Kyllähän Motörheadin ruotsalainen rumpali Mikkey Dee on todellinen konkari, joka on kiertänyt ahkerasti maailmaa jo 1980-luvulta lähtien, ensin King Diamondin riveissä ja vuodesta 1991 lähtien Motörheadissa.

 Motörheadissa Mikkey Dee on Wikipedian mukaan soittanut Suomessa tasan 20 keikkaa.

Sitä Martinan tiedote ei kerro, kuinka monta naista konkari on Suomessa kaatanut, mutta kenties se selviää Miss Helsinki -kisassa.

Samalta istumalta päätän vastata Martinan kutsuun myöntävästi. Myöhemmin saan vielä lisätietoja tapahtuman arvovaltaisesta tuomaristosta. Lista on mykistävä kokoelma suomalaisia eturivin julkkiksia ja suihkuseurapiirikaunottaria.

Vai mitä sanotte muun muassa seuraavista: Lola Wallinkoski, Isabel Ljungdell, Kaisa Liski, Jussi 69 ja Sini Tarkkinen?

Onko tämä taivas!?!

Miksi ovet aukenevat meille?
Miksi ovet aukenevat meille?

Virallisesti kauneuskisoja on järjestetty kohta 200 vuotta. Kerrotaan, että maailman ensimmäiset viralliset missikisat järjestettiin vuonna 1839 Skotlannissa, jolloin ”Queen Of Beauty” -kruunun sai kantaakseen 30-vuotias Jane Georgiana Sheridan.

Wikipedia osaa kertoa, että tiettävästi ensimmäinen kauneuskilpailu Suomessa järjestettiin jo vuonna 1919. Voittaja oli Rauha Aaltonen Porista. Varsinainen Miss Suomi -kilpailu järjestettiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1931, jolloin kisan voitti Ragnhild Nyholm.

Millainen kisa Miss Helsinki on sitten laatuaan?

Helsingin Mannerheimintiellä sijaitsevassa Apollo-yökerhossa käy jo kova kuhina. Keskittyneet kuvaajat ja kuvankauniit kuvattavat pyrkivät saamaan aikaiseksi täydelliset otokset. Toimittajat yrittävät houkutella haastateltavistaan mahdollisimman sähäköitä ja näpsäköitä lausahduksia, joista saa hyvällä tuurilla ja/tai ammattitaidolla kehiteltyä ihka oikean kohuotsikon!

Saako olla samppanjaa? Sitä tarjoilevat vähäpukeiset kaunottaret iloisesti hymyillen. Ki-tois!

Ilta on vielä nuori! Ilmassa väreilee lupaus seikkailusta!
Ilta on vielä nuori! Ilmassa väreilee lupaus seikkailusta!

Kohuja missi- ja mallimaailmassa riittää yllin kyllin. Mutta osaavatko nämä missit ja mallit muuta kuin poseerata, hymyillä kauniisti ja näyttää vetäviltä?

Kisan tuomaristoon kuuluva turkulainen Lola Wallinkoski (os. Odusoga) on Miss Suomi vuodelta 1996. Samana vuonna hänet kruunattiin Miss Universum -kisoissa Las Vegasissa, Yhdysvalloissa 2. perintöprinsessaksi.

37-vuotiaan estradiveteraanin mielestä missin ja missituomarin työt toimivat hyvin keskenään.

”Onhan se hyvä, että tuomaristosta löytyy asiantuntemusta vaikka sanotaankin, että kauneus on katsojan silmässä. Kai se on aina plussaa, jos on ammattitaitoa ja kokemusta joltakin alalta.”

Vuonna 1996 universumin kolmanneksi kauneimmaksi valittu Lola kehottaa tulevia missejä olemaan suostumatta kaikkiin mahdollisiin tarjouksiin, joita he urallaan tulevat saamaan.

”Kun alusta asti tietää, mitä hakee, eikä anna vain tuulen viedä, voi päätyä sellaiseen asemaan, johon haluaa.”

Hän muistuttaa, että maailma on muuttunut hirveästi niistä ajoista, kun hän itse kisaili. Nykyään mahdollisuuksia on niin paljon enemmän.

”Mikä myös tarkoittaa sitä, että huonoja valintoja voi tehdä paljon helpommin ja useammin.”

Lola on tulevissa eduskuntavaaleissa ehdokkaana Kansallisen Kokoomuksen riveissä. Vuosien varrella kaunottarelle on tarjottu mahdollisuutta asettua ehdokkaaksi eri puolueista laidasta laitaan.

Hän kertoo olevansa riittävän kypsä ehdokkaaksi vasta nyt, kun on saanut 19 vuotta kokemusta media-alalta, ihmisten kanssa työskentelystä ja elämästä ylipäätään.

”En ole sellainen, joka hyppää tuntemattomaan pystymättä itse uskomaan siihen, että voin kilpailla sillä saralla.”

Toki Lola on pohtinut, miten hänen elämänsä muuttuu, mikäli hänet valitaan Turusta Arkadianmäelle. Silti hän ei ole koskaan elänyt elämäänsä siten, että ”tulkoon mitä tulee”.

”Minulla on aina oman elämäni PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma, parisuhteen PTS ja kaikissa muissakin elämän osa-alueissa pitkän tähtäimen suunnitelmia – ja jokaiseen tienhaaraan on olemassa vaihtoehdot A ja B”, Lola sanoo ja hymyilee.

Saako olla samppanjaa? Sitä tarjoilevat vähäpukeiset kaunottaret iloisesti hymyillen. Ki-tois!

”Minulla on aina oman elämäni PTS eli pitkän tähtäimen suunnitelma – ja jokaiseen tienhaaraan on olemassa vaihtoehdot A ja B.” (Lola Wallinkoski)

Ruotsalaisen päätuomarin lisäksi tuomaristosta löytyy myös suomalaista rytmiä. Millä mielellä 69 Eyes -yhtyeen rumpali Jussi 69 (os. Vuori) lähtee arvostelemaan helsinkiläistä naiskauneutta?

”Muutaman kerran Martina on tainnut jo pyytää. Aiemmin olen vedonnut kiireisiin, mutta nyt kun koukkuna oli se, että Mikkey Dee on paikalla, vastasin että lähden vaikka onkikisoihin Mikkey Deen kanssa.”

Harvempi tietää, että ennen menestyksekästä rockrumpalin uraansa Jussi 69 ansioitui myös taitavana skeittaajana. Valikoituiko ura sen mukaan, miten pääsee menestyksekkäämmin kanssakäymiseen vastakkaisen sukupuolen kanssa?

”Haluaisin uskoa, että se on minun hurmaava persoonani, johon naiset ihastuvat. Kieltämättä aika poliittinen vastaus”, pörröpää sanoo ja virnistää.

42-vuotias rumputaiteilija kertoo luoneensa yleisen silmäyksen osallistujiin ja toteaa kaikki finalistit todella kauniiksi. Ennakkosuosikkia hänellä ei ole, vaan hän haluaa antaa naisten esitellä parhaat puolensa oikean tilaisuuden tullen.

Jussi on artisti, joka on kiertänyt maailman ympäri bändinsä The 69 Eyesin kanssa. Kokeneelta kosmopoliitilta on pakko kysyä, mistä löytyvät maailman kauneimmat naiset. Löytyvätkö ne kenties Helsingistä Miss Helsinki -kisoista vai omasta kainalosta, kun pääsee vihdoin kömpimään kotisänkyyn rankan tuomarirupeaman jälkeen?

”Tota tota… Naiset on ihania, tuli ne mistä tahansa. Olen näemmä erittäin poliittisella tuulella tänään.”

Saako olla samppanjaa? Sitä tarjoilevat vähäpukeiset kaunottaret iloisesti hymyillen. Ki-tois!

Motörheadin rumpali ja missituomari Mikkey Dee (oik.) – kauneus on rumemmankin katsojan silmissä!
Motörheadin rumpali ja missituomari Mikkey Dee (oik.) – kauneus on rumemmankin katsojan silmissä!

Motörheadin rumpali Mikkey Dee pitää hovia ja naurattaa juttukumppaneitaan aulan valokuvausseinän kupeessa. Lyöttäydyn naistenkaatajan kylkeen ja alan tentata, miten äijä oikein päätyi tuomariksi tähän kisaan.

”Heittivät minut laivasta pihalle! Ei suinkaan, vitsailen vain. Oluttamme Suomessa diilaava Juha (L-Energyn Juha Liimatta) ja tapahtuman emäntä kutsuivat minut tuomaroimaan.”

51-vuotiaasta rumpumaestrosta on todella nastaa ja huisin jännittävää olla Apollossa, koska Suomesta miehellä on yksinomaan hyviä muistoja.

”Olen käynyt Suomessa viime aikoina todella tiiviisti. Luonnollisesti soittamassa, mutta ennen kaikkea kalja- ja kuulokebisnestemme tiimoilta, joten täällä on todellakin saanut pyöriä.”

Kerron Mikkey Deelle tapahtuman lehdistötiedotteesta. Kun sanotaan, että Kissin Gene Simmons on vuosien varrella vietellyt yli kuusituhatta seksikumppania ja hänen oma bänditoverinsa Lemmykin yli tuhat, missä lukemissa hänen omat valloituksensa liikkuvat?

”Itse en ole koskaan pitänyt lukua valloituksistani. Mutta kuten hyvin tiedät, naiset ympäröivät rokkareita. Uskoisin, että minulla on hyvää silmää”, rumpali sanoo, iskee silmää ja virnistää.

Saako olla samppanjaa? Sitä tarjoilevat vähäpukeiset kaunottaret iloisesti hymyillen. Ki-tois!

Missimamma Martina Aitolehdellä (os. Kortelampi) on syytä tyytyväisyyteen. Järjestelyt pelaavat, ja Miss Helsingistä on tullut hänen mukaansa varteenotettava tekijä missimarkkinoilla.

”Minä olen tehnyt siitä aika ison, sanotaanko näin”, Martina sanoo ja myhäilee.

Nämä neidot ovat niin läpinäkyviä, että sisäinen kauneus puskee ulos asti!
Nämä neidot ovat niin läpinäkyviä, että sisäinen kauneus puskee ulos asti!

Googlaamalla varhaisin merkintä Miss Helsinki -kisasta löytyy 1940-luvulta, jolloin kauppaneuvos Satu Tiivolan (os. Haavisto) kerrotaan osallistuneen kisaan sotavuosien jälkeen ja sijoittuneen toiseksi.

Ensimmäinen Martina Aitolehden järjestämä Miss Helsinki -kisa järjestettiin puolestaan 2009. Sen voitti Viivi Pumpanen, joka seuraavana vuonna kruunattiin Miss Suomeksi. Pumpasen jälkeen Miss Helsinki -voittajia ovat olleet Sofia Ruusila (2010), Elina Tervo (2011), Katrie Daler (2012), Kelly Kalonji (2013) ja Isabel Ljungdell (2014).

32-vuotias kauneusyrittäjä vakuuttaa, kuinka tämä kisa on ollut alusta asti hänelle todella tärkeä ja rakas juttu, jonka kanssa on ollut kiva puuhata.

”On ollut ihana työskennellä näiden mimmien kanssa. Tää kisa on kasvanut todella isoksi, puhutaan ihan kunnon meiningistä. Paljon duunia, mutta en vaihtaisi kyllä hetkeäkään pois.”

Totean Martinalle, että näin komeasti järjestetty tapahtuma voi kasvaessaan haastaa koko Miss Suomi -instituution!

”Se haastaa nyt jo, se haastaa nyt jo”, Martina vakuuttaa.

”Mä osaan tehdä tän kisan oikeasti todella hyvin ja se on se syy, minkä takia tämä on kasvanut. Tää on mun tapa tehdä tää kisa ja se sopii Miss Helsingille. Se kiinnostaa ja se riittää mulle.”

Martinalla itselläänkin on missitaustaa. Kun hän voitti Kalenterityttö-kisan 2001, hän pääsi edustamaan Suomea kansainväliseen Miss Hawaiian Tropic -kisaan Yhdysvaltoihin. Hän ei kuitenkaan itse koe missitaustansa vaikuttaneen siihen, miten hän kisaansa ohjaa.

”Kyllä mä teen tätä ihan tämän päivän staililla. Silloin kun voitin Suomen Miss Hawaiian Tropicin, olivat missikisat vähän eri meiningillä. Kyllä tämä on ihan 2000-luvun meininkiä. Me tehdään puhdasta show’ta.”

Missiemo haluaa, että kilpailuun osallistuvista tytöistä kasvaa hyviä tyyppejä, jotka saavat avaimet käteen tehdä töitä viihdealalla, jos he sitä haluavat. Tai oikeastaan millä tahansa alalla.

”Joka alallahan tarvitsee itsevarmuutta ja sosiaalisia taitoja, joita tämä kisa antaa osallistujille hirveän paljon.”

Pitkän uran julkisuudessa tehnyt Martina on kasvanut melkoisiin mittoihin missistä nykyiseksi bisnesnaiseksi.

”Olin 20, kun minut valittiin Miss Hawaiian Tropiciksi, nyt olen 32. Olisi huolestuttavaa, jos elämä ei olisi mennyt mihinkään suuntaan. Olen kokenut paljon ja saanut itse hyvät eväät aikoinaan matkaani. Miksi en käyttäisi niitä hyväksi?”

Kisojen ylenpalttinen samppanjatarjoilu panee kusettamaan. Saniteettitiloissa salskeat nuoret miehet keskustelevat kiihkeästi naisista, huumeista ja rahasta. Tietysti.

”Saniteettitiloissa salskeat nuoret miehet keskustelevat kiihkeästi naisista, huumeista ja rahasta.”

Apollon juhlavassa portaikossa törmään viime vuoden Miss Helsinkiin, 24-vuotiaaseen Isabel Ljungdelliin. Hän kertoo missivuotensa olleen ”mieletön”.

”Olen päässyt tekemään juttuja, joihin en varmasti olisi muuten päässyt. Tv-ohjelmiin, musiikkivideoihin ja muihinkin kuvauksiin, kuten vaatemallistoihin.”

Isabelin vuosi huipentui Venezuelassa järjestettyyn Miss Tourism World -kisaan. Kaunotar kertoo, että se oli hänen elämänsä unohtumattomimpia kokemuksia.

”Päällimmäisin muisto on, kun tehtiin sellainen hyväntekeväisyyspäivä ja käytiin slummialueella antamassa vähävaraisille lapsille lahjoja. Se kieltämättä nosti tunteet pintaan. Sitten kun sieltä sai oikeasti tosi ihania ystäviä ympäri maailman, niin se oli ihan mieletön matka. Aikaisemmin oli vain just ja just uskaltanut haaveilla moisesta. Nyt kun siitä tuli totta, tuli ehkä vähän hämmentynytkin olo.”

Kaunis vaaleaverikkö oli jo pitkään haaveillut osallistumisesta Miss Helsinki -kisaan. Lopulta hän rohkaisi viime vuonna mielensä. Se kannatti.

”Tykkään esiintymisestä! Olen ala-asteelta asti ollut ensimmäisenä käsi pystyssä, kun on kysytty johonkin joulunäytelmään. Kyllä se varmasti lähtee ihan sieltä.”

Kuvaukset ja mallintyöt ovat aina kiehtoneet Isabelia. Miss Helsinki -titteli on edesauttanut unelman toteutumisessa.

”Koska itse olen aika lyhyt, alle 170 cm, mallimarkkinoille on hankala päästä, koska siellä on niin kovat pituusrajat. Tämän kisan avulla olen kuitenkin päässyt tekemään kuvauksiakin.”

Kaunottaren haaveena siintää tulevaisuus media-alalla tv-juontajana tai muussa tv-työssä.

”Seuraavaksi tähtäimessä ovat kuitenkin Bikini Fitness -kisat, johon olen aloittanut jo valmistautumisen Nora Vuorion valmennuksessa”, hän kertoo ja hymyilee.

Omien kokemustensa pohjalta Isabel neuvoo tulevaa Miss Helsinki -voittajaa olemaan omatoiminen työn saannin suhteen. Tämän neuvon Isabelille antoi itse asiassa vuoden 2013 Miss Helsinki -voittaja Kelly Kalonji.

”Siinä vaiheessa kun voitto on tullut, ei pidä olettaa, että joku tulee kotoa hakemaan. Vaikka voitto avaa paljon ovia, antaa uusia väyliä ja kontakteja, pitää olla todella omatoiminen työmarkkinoilla.”

Miss Helsinki -voittajan mielestä Helsinki on todella kaunis kaupunki, jossa moderni sekä vanhempi arkkitehtuuri sekoittuvat sopivassa suhteessa toisiinsa.

”Jos haluaa vähän vanhempaa, voi mennä Suomenlinnaan, mutta meillä on myös ihana arkkitehtuuri ympäri kaupunkia. Muutenkin Helsingissä on hyvä olla. Täällä on ihania puistoja ja puhdas ilma verrattuna moniin muihin kaupunkeihin. Täällä on helppo hengittää.”

Saako olla samppanjaa? Sitä tarjoilevat vähäpukeiset kaunottaret iloisesti hymyillen. Ki-tois!

Jestas sentään!
Jestas sentään!

Iloisesti kuplivan samppanjalasin läpi katsottuna Viidakon tähtösenäkin tunnettu Miss Helsinki -kisailija Alisa Ranta-aho näyttää sonnustautuneen illan upeimpaan luomukseen. En tarkalleen ottaen tiedä, kumpi häikäisee enemmän:Alisan iltapuvun kimaltelevat paljetit vai hänen lumoava ulkonäkönsä.

Minun on suorastaan pakko koputtaa Alisaa olkapäälle ja kysyä häneltä, kuka on vastuussa noin upeasta luomuksesta!

”No, mulla on sellainen projekti menossa, ja multa on itse asiassa jo muutamaan otteeseen kysytty eri tilaisuuksissa mun puvuista, niin pukusuunnittelijaani en voi vielä paljastaa, mutta voin kertoa sen verran, että tähän on syy ja se varmasti paljastuu kaikille vielä tässä kevään mittaan”, kaunotar selittää hymyillen.

Kuinka kauan kestää sujahtaa moiseen luomukseen? Sen täytyy olla työn ja tuskan takana?

”Sanoisin, että se on työn ja tuskan takana, että tämän saa pidettyä päällä”, Alisa sanoo ja naurahtaa.

”Täällä on kaiken maailman esteitä, alushame nousee, yläosa laskee… Sitten kun on vielä viinilasi kädessä, niin sanoisin, että tämä menee olympialajista. Eli ne jotka tästä selviytyvät, ansaitsisivat vähintään pari mitalia kaulaan. Vain naiset ymmärtävät tämän”, nainen kujertaa.

Wau, tällä naisella on loistava huumorintaju! En todellakaan enää yhtään ihmettele, miksi Alisa Ranta-aho on valittu lehdistön ihannetytöksi niin Miss Helsinki- kuin Miss Globe -kisoissa 2012.

”Nyt olen 28, mutta jo 10 vuotta sitten olin pari kertaa Miss Suomi -semifinaaleissa asti. Niistä en päässyt enää finaaliin”, Alisa kertoo.

Vuoden 2012 Miss Helsinki -kisassa toiseksi perintöprinsessaksi sijoittunut nainen kertoo kisan avanneen hänelle todella paljon ovia.

”Sehän on jokaisesta itsestä kiinni, mutta se antaa ehdottomasti erinomaiset lähtökohdat sekä mahdollisuuden luoda kontakteja ihan mielettömien tyyppien kanssa. Loput on sitten omissa käsissä. Olen todella kiitollisessa asemassa, että onni on potkinut minua tässä suhteessa. Omalla uralla ja myös henkilökohtaisen elämän puolella hyöty on ollut mieletön”, nainen hehkuttaa.

Alisan Miss Helsinki -ura lähti liikkeelle, kun hän oli 2011 ollut työharjoittelussa Martina Aitolehden markkinointiassistenttina.

”Kun toimin siinä assarina ja missiemona Martinalle, niin tuli sellainen fiilis, että ’aaarrrggghhh, mä haluan kanssa tota, en mä pysty olemaan täällä verhon takana piilossa!’”, kaunotar naurahtaa.

Hän ei tiedä, mitä olisi käynyt hänen elämässään, mikäli hän ei olisi päätynyt Martinalle työharjoitteluun.

”Mä uskon kohtaloon ja siihen, että kaikella on tarkoituksensa.”

”Vertaisin tätä vähän niinku botoxiin, että sä saat viisi vuotta elämästäsi takaisin, kun pääset pyörimään prinsessana siellä. Ennen kaikkea mulla oli se urahomma siinä mielessä kun mä ajattelin, että tämä kisa avaa ovia ihan oikeasti, että mäkin haluan kokeilla.”

”Vertaisin tätä vähän niinku botoxiin, että sä saat viisi vuotta elämästäsi takaisin, kun pääset pyörimään prinsessana siellä.” (Alisa Ranta-aho)

Kuinka stadilainen tämä Miss Helsinki -kandidaatti oikein on?

”En sitten pätkääkään! Mä olen Siperiasta!”

Siperiasta?

”Mun biologinen isä oli Ukrainasta ja äiti Siperiasta, mutta he erosivat, kun olin ihan pieni. Suomalainen isäpuoli toi meidät sitten Suomeen, kun olin neljän ikäinen. Ensin Etelä-Pohjanmaalle, sitten sieltä hiljalleen kivuttiin kohti etelää.”

Alisa tunnustaa rakastavansa Helsinkiä estoitta.

”Mulla on aina ollut elämässä sellainen fiilis, että mun on pakko olla keskellä sykettä. Vaikka mä en tekisikään mitään niin erikoista – mutta mä teen kyllä koko ajan – mutta vaikken tekisi, tarvitsen sen, että tunnen olevani siellä sydämessä. Pelkästään jos mä lähden lomalle jonnekin, en pysy aloillani rantalomilla. Sen on pakko olla kaupunkiloma. Mä tarviin sen sykkeen.”

Alisasta tuntuu siltä, että hän haluaisi vielä enemmän sykettä ympärilleen. Siksi hän aikoo keväällä suunnata Kaliforniaan.

”Mä rakastan Helsinkiä ja täällä mä aion asua aina, mutta olisi ihanaa mennä muutamaksi vuodeksi jenkkeihin. Nykissä mä olen ollut monta kertaa, mutta Losissa en kertaakaan. Keväällä aion mennä sinne kuitenkin lomalle, joten katsotaan, saanko istutettua sinne jonkin ankkurin.”

Saako olla samppanjaa? Sitä tarjoilevat vähäpukeiset kaunottaret iloisesti hymyillen. Ki-tois!

Kauneus on katoavaista, joten carpe diem ja katse kameraan!
Kauneus on katoavaista, joten carpe diem ja katse kameraan!

Apollon aulan perimmäisestä nurkkauksesta löydän melkoisen näyn: vaaleatukkaisen kaunottaren, joka kannattelee ei yhtä eikä kahta, vaan peräti kolmea samppanjalasia. Siinäpä nainen minun makuuni – hän jos joku osaa varmasti bailata! Mutta kuka hän oikein on?

”Mä olen Mia de Paulis”, nainen hymyilee.

”Vaaleatukkainen kaunotar kannattelee ei yhtä eikä kahta, vaan peräti kolmea samppanjalasia.”

Käy ilmi, että espoolainen Mia oli saapunut ystävänsä kanssa paikalle katsomaan Miss Helsinki -finaalia ”huvin vuoksi”. Rnb-musiikista tykkäävä kaunotar tunnustaa, että joskus hänelläkin on käynyt mielessä ottaa osaa näihin kisoihin.

”Vielä en ole uskaltanut hakea mukaan. Ehkä ensi vuonna sitten”, hän sanoo ja hymyilee.

Siviilissä Mia työskentelee meikkajana ja maskeeraajana Helsinki-Vantaan lentokentällä Diorin konsulenttina. Kauneudenhoito on siis naisella verissä ja hyvin hallussa.

Tulevaisuuden haaveikseen hän nimeää matkustelun sekä urakehityksen kauneusalalla. Kaunottaren iloista hymyilyä sekä eloista naurua katsellessa ja kuunnellessa ei voi välttyä ajatukselta, etteikö tällä 22-vuotiaalla ilopillerillä voisi olla aurinkoinen tulevaisuus myös salamavalojen räiskeessä.

Onko hänellä poikaystävää?

”Ei ole”, kaunotar kujertaa.

No, tämän artikkelin jälkeen ei kiinnostuneista ehdokkaista pitäisi olla pulaa! Creat – connecting people!

23-vuotias Melissa Roos osallistui Miss Helsinki -kisaan 2012. Silloin hän ei sijoittunut, mutta ylsi kuitenkin finaaliin.

”Tuon tapahtuman jälkeen olen saapunut joka vuosi katsojaksi, se on traditio.”

Myös Roosilla on kokemusta muista kauneuskisoista, sillä hän on vuoden 2012 GTi-tyttö voittaja, Suomen seksikkäin 2011 -kisan voittaja, vuoden 2012 e-Babe kilpailun voittaja ja sijoittui Miss Bikini 2011 -kisan top vitosen tyttö. Loputtomiin hän ei aio missikisoja kuitenkaan kiertää.

”Koska kauneus ei ole ikuista, täytyy tulot ansaita muilla tavoin. Siksi opiskelen bisnestä. Se miltä näyttää parikymppisenä ei ole enää sama kuin miltä näyttää 30–40-vuotiaana.”

Hän ei sulje pois ajatusta Martina Aitolehden urakaaresta, jossa kauniista estradiviihdyttäjästä tuli edustava ja raudanluja bisneslady.

”Martina on tehnyt aika pitkän kaavan kautta tämän kaiken. Hänen nykyinen asemansa on vaatinut vuosien työn.”

”Se miltä näyttää parikymppisenä ei ole enää sama kuin miltä näyttää 30–40-vuotiaana.” (Melissa Roos)

Vaaleaverikkö ei vielä tiedä, aikooko hän enää osallistua kauneuskilpailuihin, koska tällä hetkellä opiskelut vievät tärkeimmän ajan arjesta.

”Ehkä urheilukisoihin sitten.”

Melissa Roos on ihan puhdasverinen pääkaupunkiseudun flikka, sillä hän on syntynyt Vantaalla, varttunut Espoossa ja sittemmin muuttanut Helsinkiin. Tätä nykyä hän kaunistaa Vuosaaren Aurinkolahtea.

”Se on hieno paikka, siellä ei liiku ulkopuolisia. Se on sivistynyt paikka niin sanotusti”, Melissa tokaisee ja purskahtaa heti raikkaaseen nauruun.

”En tiedä onko se oikea sana, mutta se on kiva paikka.”

Samppanjatarjoilu on loppunut. Damn! Baarista tuota jumalten nektaria olisi kuitenkin saatavilla sopuhintaan, 49 euroa pullo.

Tyydyn keskioluttuoppiin.

Tätä on glamour! Tätä on rock'n'roll! Tätä on ELÄMÄ!
Tätä on glamour! Tätä on rock’n’roll! Tätä on ELÄMÄ!

Yläkerran baarissa isken silmäni tummatukkaiseen ja kohtalokkaan näköiseen naiseen, jonka ulkonäkö tuo mieleen näyttelijä Isabella Rossellinin ohjaaja David Lynchin elokuvassa Blue Velvet.

Tämä femme fatale näyttää istuvan pöydässä äitinsä tai managerinsa kanssa. Nuorempi nainen esittäytyy Annaksi, vanhempi Renataksi.

”Olen äiti ja sponsori sekä huolehdin Annan asioista”, Renata kertoo tomerasti. ”Mistä lehdestä te muuten olette?”

Creatista! Suomen johtavasta viihdemediasta! Mikä sai äidin ja tyttären tulemaan tänne?

”Mä kerron. Tämä on tuttu juttu meille. Anna on useasti käynyt täällä kisoissa, myös Miss Suomessa”, Renata sanoo.

Anna jatkaa.

”Olin 2004 ihan Miss Suomi -semifinaaleissa asti. Silloin olin 15 parhaan joukossa, eli aika hyvin meni. Silloin en päässyt jatkoon, mutta tällä hetkellä työskentelen ihan mallina.”

Miss Helsinki -kisaan ei Anna ole ottanut vielä osaa.

”Miss Suomessa 2004, sitten Miss Suomen Neito finaaleissa 2005, Miss Pieksämäki, Seiskan Tähtityttö -kisan vuoden 2007 voittaja, sitten olin Miss Civilization of the World -kisan ensimmäinen perintöprinsessa. Aika monta keikkaa on siis tullut tehtyä näihin kauneuskilpailuihin”, kaunotar sanoo ja naurahtaa.

Hetkinen, tässä naisessa on jotakin tuttua. Ettei hän vain olisi Dingo-yhtyeen nokkamiehen Pertti Neumannin parin vuoden takainen tyttöystävä Anna Pohtimo?

Kyllä vain!

Valitettavasti kaksikon rakkaus ei kestänyt alkuhuumaa pidemmälle. Ehkä hän on siksi täyttänyt hiljattain Google+ -palveluun seuraavan ilmoituksen: ”Olen Anna Pohtimo ja 32-vuotias tyttö. Etsin chat seuraa ja ystäviä. Harrastan lukemista ja kirjoittamista, sekä fitness urheilua ja kuntosalilla käyn vapaa aikana.”

Ehkä Creatin avulla vihdoin tärppää!?!

Hänen Facebook-fanisivunsa paljastavat nimittäin vielä tukun lisää naisen saavutuksia: ”She is a celebrity in Finland. A beauty queen and a model, she sings and acts. Beauty pegeants won in Finland: Miss swimwear, Miss pieksämäki, Miss Pirelli, Miss Village, Miss seven magazine girl, Miss Globe Finland 1.st runner up, Mrs Globe Finland 1st runner up, Miss hawaaiian tropic Finland 4th place. Beauty pegeants won in abroad: Miss Bikini Ukraina, Miss Kai Elegance Malaysia, Miss lykia Of The World 1st runner up Turkey Fethyje, Miss civilization Of The World 1st runner up, in Turkey. Also she has participated in the beauty pegeants such as Miss Earth philippines, Miss Tourism Ukraina Black Sea in Ukraina, Miss Tourism Queen Of The Year in Malaysia, Miss Intercontinental in China in Beihai. In Finland she has participated in beauty pegeants such as Miss Finland in semifinal second round, Suomen Neito final, Miss Model Of The World Final. And she has been a monster energy girl in Finland in the supercros event. She started to sing at the age of 7, and she still sings and can act, She has been in tv commercials, A movie assistant, She had a role in theatre play in Finland Helsinki. The beauty and the Geek Tv Show. As she was in the beauty pegeants in abroad many times, she was also in tv shows and in tv generallly. The beauty pegeants was shown in tv all over the world. She was in tv in Cannes Film Festival 2010 and 2011.”

Tykitellään tähän väliin revolverihaastattelu.

Miksi olet osallistunut niin moneen kisaan?

”Huomasin, miten tärkeää minulle on pitää huolta itsestä ja pyrkiä eteenpäin elämässä. Tottakai tällaiset tilaisuudet ovat ihania, että pääsee tännekin katsomaan Miss Helsinki -kisaa. Mutta miksi pyrin näihin kisoihin? Menin Marjo Sjöroosin mallitoimistoon, sitä kautta lähdin liikkeelle vuonna 2004.”

Aiotko joskus osallistua myös Miss Helsinki -kisaan?

”Totta kai olen ajatellut, että tämä on todella loistava kisa. Olen aina arvostanut Miss Helsinki -kisaa ja tykkään olla esillä ja tälleen. Eihän sitä tiedä, jos sitä tulisikin valituksi seuraavaksi Miss Helsingiksi.”

Haaveiletko voitosta?

”Totta kai, mutta en mä sitä hirveästi ajattele. Ei se yleensä tule jos ajattelee voittoa koko ajan. Silloin kun sitä vähiten odottaa, silloin kisan voi voittaakin.”

Mitä muuta elämääsi kuuluu? Oletko opiskellut tai tehnyt jotain muuta?

”No, opiskellut en ole enää vuosiin, olen kyllä käynyt tuon Helsinki Business Collegen aikoinani. Olin tosin Amerikassa, Hollywoodissa taannoin. Eräs hyvä ystäväni, elokuvatuottaja, on kutsunut minut elokuviin ja näin.”

Millaisia elokuvia?

”Siitä ei ole vielä tietoa, koska ei voi kertoa niistä sillä tavoin, että en voi sanoa, sitä tässä tarkoitan.”

Millaisia tulevaisuuden haaveita tai suunnitelmia sinulla on?

”Jatkaa mallina, ja sitten tuota ajattelin, että voisi näyttelijänä tässä. Ja sitten jos tulee joitain lauluhommia, niin se on ihan kiva, koska osaan myös laulaa, olen sitäkin harjoitellut tässä. Katsotaan nyt päivä kerrallaan, tulee mitä tulee.”

Millaista musiikkia haluaisit laulaa?

”Poplaulua, Madonna on aina ollut sydäntäni lähellä. Kyllä, Madonna on minun idolini, niin hänen tyylistään musiikkia sitten.”

Ki-tois!

Pikkutuhmaa kujeilua Helsingin yössä.
Pikkutuhmaa kujeilua Helsingin yössä! 

Yläkerran baaritiskillä törmään hetkeä myöhemmin upeaan blondikaksikkoon, jotka voisivat olla sisarukset tai identtiset kaksoset. He esittelevät itsensä Nellaksi ja Millaksi.

Parivaljakko kertoo päätyneensä Apolloon siksi, koska pari heidän kaveriaan on kisassa mukana. Itse he eivät ole koskaan ajatelleet ottavansa osaa kilpailuun.

”Ei kyl todellakaan”, Nella sanoo ja nauraa.

Helsingin Torpparinmäeltä kotoisin oleva kaksikko kertoo tavanneensa toisensa jo alle kouluikäisinä, todennäköisesti isosiskojensa kautta. Kaveruus on säilynyt kaikki nämä vuodet. Tapeltukin on.

Pojista?

”Ei pojista”, molemmat vakuuttavat yhteen ääneen.

”Hevosista”, Nella nauraa hekottelee.

”Lapsena enemmän, mutta ei me nyt enää viime vuosina. Joskus kinastellaan vähän”, Milla kertoo.

Mistä?

”No vähän kaikesta. Tyttöjen juttuja”, Nella heittää.

Koska kertaus on opintojen äiti, vielä on varmistuttava, etteikö kaksikko muka aio ikinä ottaa osaa tähän kisaan.

”Never say never, mutta ei me olla kyllä suunniteltu sellaista”, Milla vannoo.

Kun ovessa lukee VIP, sen takana voi näyttää vaikkapa tältä!
Kun ovessa lukee VIP, sen takana voi näyttää vaikkapa tältä!

Tässä vaiheessa kello on jo tasan 22.00, jolloin vuoden 2015 Miss Helsinki -finaalin on määrä alkaa. Apollon juhlasalissa juontajana toimiva supersuositun The Giant Leap -yhtyeen laulusolisti Sebastian Rejman ilmoittaa kisan alkavan puolen tunnin päästä.

”Hakekaa baarista virvokkeita sillä välin”, komistus hihkuu.

Koen nähneeni ja kokeneeni tarpeeksi naiskauneutta yhden illan tarpeiksi. Voin hyvällä omallatunnolla siirtyä Tavastia-klubille katsomaan rotevia ja karvaisia miehiä Sleep Of Monsters -yhtyeen keikalle.

Istun paluumatkalla Onnibussissa, joka kiitää pimeänä tammikuun yönä kohti Turkua. Käytävän toisella puolella istuva ruotsinsuomalainen nainen kehottaa, että tekisin ulkonäölleni jotain.

”Miksi olet päästänyt itsesi noin huonoon kuntoon? Olet lihava ja ruma!”

Vastaan naiselle, että silloin kun olin normaalipainoinen, voin henkisesti todella huonosti. Tuo ylimääräinen energia ahdisti, teki levottomaksi ja sai mielen mustaksi. Näin tukevampana tunnen olevani paljon tasapainoisempi ja onnellisempi.

Totean viisikymppiselle rouvalle myös, että jos olemukseni häiritsee näin paljon hänen kaltaisiaan ulkonäkökeskeisiä ääliöitä, ei minulla ole jatkossakaan syytä noudattaa heidän neuvojaan. Tämän jälkeen loppumatkamme sujuu hiljaisuuden vallitessa.

Seuraavana päivänä, lauantaina 10. tammikuuta, luen verkosta, että vuoden 2015 Miss Helsingiksi on valittu Helsingissä asuva haaparantalaislähtöinen Rosanna Kulju, 23. Vielä saman päivän aikana Facebook-feediini ilmestyy viestiketju, jossa eräs tuttuni teilaa suorin sanankääntein tuoreen Miss Helsinki -voittajan yksinomaan rumaksi.

Vuorokaudessa tämä ketju saa yli 2 000 tykkäystä sekä saman verran kommentteja puolesta ja vastaan.

Ilmeisesti tämän (sittemmin piilotetun) ketjun vuoksi missiemo Martina Aitolehti rientää julkisuuteen puolustamaan suojattiaan maanantaina 12. tammikuuta 2015.

”Se ihminen, joka pystyy sanomaan Rosannaa todella rumaksi, niin silloin on erikoinen käsitys rumasta. Rosanna on kaukana rumasta. Minun silmiini hän on todella seksikäs ja kaunis. Olen todella tyytyväinen, että hän voitti kilpailun, ja odotan innolla alkavaa missivuotta Rosannan kanssa”, Aitolehti toteaa Seiskalle.

Kaiken säälimättömän tylytyksen keskellä Rosanna Kulju onnistuu pitämään päänsä kylmänä.

”Itselleni ei tulisi mieleen arvostella ihmisten ulkonäköä. Hyvät käytöstavat opin kotona”, hän lausuu Iltalehdelle tiistaina 13. tammikuuta 2015.

Pari viikkoa myöhemmin tuore Miss Helsinki avautuu aiheesta hieman laveammin omassa blogissaan.

”Tottakai mua harmittaa ja tavallaan satuttaa että ihmiset haukkuivat mua rumaksi ja transuksi ja mitä lie. MUTTA, tärkein tässä on se etten ota itteeni. Enkä puolusta itteeni. Enkä hyökkää takaisin millään tavalla. Koen että voitin syystä, olin tehnyt todella paljon töitä ja treeniä jne sen eteen että voittaisin tittelin. Eli painnotan vielä, tämä ei ole hyökkäys eikä puolustautuminen.””Kaikki ne ihmiset jotka mua haukkui (tai muita ihmisiä somessa) saa ihan rauhassa haukkua ja kertoa rumasti omia mielipiteitään. Ilmeisesti se antaa heille tyydytystä tai jotain hyvää fiilistä heidän omaan elämäänsä. Ja ei näitä ihmisiä kiinnosta mitä mulla on sanottavaa joten turha mun on mitään avautua heille. Siellä kuitenkin huutelee minkä jaksaa. Kauneus on katsojan silmissä ja rumuus haukkujan sielussa.”

Apollo-yökerhossa tapasin lukemattomia naisia, jotka ensisilmäyksellä häikäisivät kauneudellaan. Heihin lähemmin tutustumalla selvisi, että kauniin kuoren alta löytyy muutakin.

Ammattitaitoa. Kokemusta. Analyyttisuutta. Itsetietoisuutta. Suunnitelmallisuutta. Tiukkuutta. Itsevarmuutta. Ylpeyttä. Hyväntekeväisyystahtoa. Esiintymishalua. Urheilullisuutta. Omatoimisuutta. Itsenäisyyttä. Näkemyksellisyyttä. Huumorintajua. Rohkeutta. Heittäytymiskykyä. Kauneudenhoitotaitoa. Bisnesvainua. Pitkäjänteisyyttä. Laulutaitoa. Näyttelijänlahjoja. Kunnianhimoa. Kypsyyttä. Suvaitsevaisuutta. Sovinnaisuutta. Hyväntahtoisuutta.Näistäkin avuista on suomalainen missi tehty.

Viihdetoimittaja työssään – Arbeit macht Rita Tainola!
Viihdetoimittaja työssään – Arbeit macht Rita Tainola!

JÄIKÖ NÄLKÄ?