VHS: Samalla viivalla – Tommi Lievemaa vs. Riku Eskelinen

Samalla viivalla -vaalikeskustelu
24.2.2015
Elmun baari, Helsinki


Raavinta: Yrwin Goodman, Jussi Helttunen (still), Mika Lindberg, Ville Malja
Leivonta: Yrwin Goodman
Tunnusmusiikki: Antti Majuri
Seremoniamestarit: Janne Flinkkilä & Laura Haapala


Creat järjesti suuren vaalikeskustelun, jonka otsikko on ”Samalla viivalla”. Kutsuimme sinne ehdokkaat kaikista kevään 2015 eduskuntavaaleihin ehdokkaita asettaneista ryhmistä.

Kaikkiaan kutsu lähti 16 puolueelle. Niistä neljä ei ottanut haastetta vastaan. Olavi Mäenpään johtama Sinivalkoinen Rintama ei ollut saanut helmikuun aikana ehdokasasetteluaan valmiiksi, joten heiltä ei saatu ketään paikan päälle.

Perussuomalaiset, Suomen Kristillisdemokraatit ja Kommunistinen Työväenpuolue eivät lupauksistaan huolimatta osallistuneet keskusteluun. Heihin oltiin yhteydessä viime metreille asti, mutta lopulta viesteihimme ei enää edes vastattu.

Saimme kuitenkin helmikuun 24. päivänä Helsingin Elmun baariin edustajat kaikkiaan kahdestatoista puolueesta. Aluksi he saivat esitellä itsensä ja puolueensa tavoitteet seuraavalle vaalikaudelle. Sen jälkeen aloitettiin varsinainen debatti.

Etukäteen oli valittu kaksitoista teemaa, joihin kuhunkin arvottiin ehdokaspari väittelemään keskenään. ”Samalla viivalla” -periaatteen mukaisesti kaikille puhujille annettiin sekunnintarkasti saman verran aikaa.

Taistelupari 4:
Tommi Lievemaa (STP) vs. Riku Eskelinen (Kesk.)

Aiheet:
1. Turvallisuus

Ukrainan kriisi täyttää jo sodan määritelmät. NATO on laajentunut Venäjän rajoille asti. Suomi tekee puolustusliiton kanssa kiinteää yhteistyötä, mutta on edelleen virallisesti puolueeton maa. Sotilaallinen aktiviteetti Itämerellä on vilkastunut voimakkaasti. Terrori-iskut ovat horjuttaneet turvallisuutta Ranskassa ja Tanskassa.

Millä tavalla Suomen pitäisi taata maanpuolustus ja sisäinen turvallisuus?

2. Päihdepolitiikka

Alkoholi oli vuonna 2012 työikäisten kolmanneksi suurin kuolinsyy. Aikuisten miesten välisistä, tekijän ystävään tai tuttavaan kohdistuvista henkirikoksista 80 %:ssa sekä tekijä että uhri olivat humalassa. THL:n mukaan alkoholi ja huumeet aiheuttivat suomalaiselle yhteiskunnalle viime vuonna yhteensä 2 miljardin euron laskun.

Toisaalta päihdekulttuuri on vahvasti muuttunut. Arvioiden mukaan jo lähes miljoona suomalaista on kokeillut kannabista. Lähes kaikki poliisin viime vuonna takavarikoima marihuana on ollut kotona kasvatettua. Yhdysvalloissa kannabis laillistettiin Coloradon ja Washingtonin osavaltioissa. Colorado, jonka väkiluku on samaa luokkaa kuin Suomessa, keräsi viime vuonna verotuloja kannabiksesta arviolta 40 miljoonaa dollaria.

Miten Suomen päihdepolitiikkaa pitäisi kehittää?

Kommentointi