VHS: Samalla viivalla – Tapani Ruokanen vs. Antti Pesonen

Samalla viivalla -vaalikeskustelu
24.2.2015
Elmun baari, Helsinki


Raavinta: Yrwin Goodman, Jussi Helttunen (still), Mika Lindberg, Ville Malja
Leivonta: Yrwin Goodman
Tunnusmusiikki: Antti Majuri
Seremoniamestarit: Janne Flinkkilä & Laura Haapala


Creat järjesti suuren vaalikeskustelun, jonka otsikko on ”Samalla viivalla”. Kutsuimme sinne ehdokkaat kaikista kevään 2015 eduskuntavaaleihin ehdokkaita asettaneista ryhmistä.

Kaikkiaan kutsu lähti 16 puolueelle. Niistä neljä ei ottanut haastetta vastaan. Olavi Mäenpään johtama Sinivalkoinen Rintama ei ollut saanut helmikuun aikana ehdokasasetteluaan valmiiksi, joten heiltä ei saatu ketään paikan päälle.

Perussuomalaiset, Suomen Kristillisdemokraatit ja Kommunistinen Työväenpuolue eivät lupauksistaan huolimatta osallistuneet keskusteluun. Heihin oltiin yhteydessä viime metreille asti, mutta lopulta viesteihimme ei enää edes vastattu.

Saimme kuitenkin helmikuun 24. päivänä Helsingin Elmun baariin edustajat kaikkiaan kahdestatoista puolueesta. Aluksi he saivat esitellä itsensä ja puolueensa tavoitteet seuraavalle vaalikaudelle. Sen jälkeen aloitettiin varsinainen debatti.

Etukäteen oli valittu kaksitoista teemaa, joihin kuhunkin arvottiin ehdokaspari väittelemään keskenään. ”Samalla viivalla” -periaatteen mukaisesti kaikille puhujille annettiin sekunnintarkasti saman verran aikaa.

Taistelupari 6:
Antti Pesonen (IPU) vs. Tapani Ruokanen (Kok.)

Aiheet:
1. Työllisyys

Suomessa oli vuoden 2014 lopussa 363 300 työtöntä työnhakijaa, eli 33 400 työtöntä enemmän kuin vuotta aikaisemmin. Avoimia työpaikkoja on tällä hetkellä 15 463. Eniten työttömyys on kasvanut alle 25-vuotiaiden (kaikkiaan yli 50 000 henkeä), yli 55-vuotiaiden (yli 130 000 henkeä) ja akateemisesti koulutettujen (noin 60 000 henkeä) osalta.

Miten Suomeen luodaan uusia työpaikkoja?

2. Ympäristöpolitiikka

Talvivaara on 2000-luvun Suomen suurin ympäristökatastrofi, jonka ympäristövaikutukset voivat olla hinnaltaan miljardiluokkaa.

Valtion menoista käytetään 0,4 % vuodessa ympäristönsuojeluun. Suomi on EU:n kautta sitoutunut edistämään kestävää kehitystä ja huomioimaan ympäristönäkökohdat päätöksenteossaan.

Ympäristöpolitiikka voi myös luoda uutta kasvua: esimerkiksi Talouselämä uutisoi helmikuussa, että Itämeren tilan parantaminen voisi luoda 900 000 uutta työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä.

Millaisia ympäristöpolitiikkaa Suomessa tulisi toteuttaa?

Kommentointi