VHS: Samalla viivalla – Raoul Plommer vs. Terttu Savola

Samalla viivalla -vaalikeskustelu
24.2.2015
Elmun baari, Helsinki


Raavinta: Yrwin Goodman, Jussi Helttunen (still), Mika Lindberg, Ville Malja
Leivonta: Yrwin Goodman
Tunnusmusiikki: Antti Majuri
Seremoniamestarit: Janne Flinkkilä & Laura Haapala


Creat järjesti suuren vaalikeskustelun, jonka otsikko on ”Samalla viivalla”. Kutsuimme sinne ehdokkaat kaikista kevään 2015 eduskuntavaaleihin ehdokkaita asettaneista ryhmistä.

Kaikkiaan kutsu lähti 16 puolueelle. Niistä neljä ei ottanut haastetta vastaan. Olavi Mäenpään johtama Sinivalkoinen Rintama ei ollut saanut helmikuun aikana ehdokasasetteluaan valmiiksi, joten heiltä ei saatu ketään paikan päälle.
Perussuomalaiset, Suomen Kristillisdemokraatit ja Kommunistinen Työväenpuolue eivät lupauksistaan huolimatta osallistuneet keskusteluun. Heihin oltiin yhteydessä viime metreille asti, mutta lopulta viesteihimme ei enää edes vastattu.

Saimme kuitenkin helmikuun 24. päivänä Helsingin Elmun baariin edustajat kaikkiaan kahdestatoista puolueesta. Aluksi he saivat esitellä itsensä ja puolueensa tavoitteet seuraavalle vaalikaudelle. Sen jälkeen aloitettiin varsinainen debatti.

Etukäteen oli valittu kaksitoista teemaa, joihin kuhunkin arvottiin ehdokaspari väittelemään keskenään. ”Samalla viivalla” -periaatteen mukaisesti kaikille puhujille annettiin sekunnintarkasti saman verran aikaa.

Taistelupari 3:
Raoul Plommer (PP) vs. Terttu Savola (KA)

Aiheet:
1. Veronkierto

Tuoreiden tutkimusten mukaan vähintään 10 %, mutta ehkä jopa 30 % koko maailman varallisuudesta on kätketty veroparatiiseihin. EU-maat menettävät verotuloja veroparatiiseihin noin 1 000 miljardia euroa vuosittain. Suomi menettää verotuloja veronkierron takia noin 4,5–5,5 miljardia euroa vuodessa. Millaisiin toimenpiteisiin Suomen pitäisi ryhtyä veronkierron estämiseksi?

2. Koulutus

Peruskoulun päättävistä pojista joka kahdeksas ei osaa lukea kunnolla. Kataisen ja Stubbin hallituksen aikana koulutukseen ja tutkimukseen on kohdistettu määrärahojen leikkauksia ennätyksellisen paljon, kumulatiivisesti 1,7 miljardia euroa. Kouluja ja oppilaitoksia on suljettu ja peruskoulun jälkeisten opintojen aloituspaikkoja on vähennetty. Yliopistojen määrärahoja on pienennetty kahden viime vuoden aikana n. 300 miljoonaa euroa. Toisen asteen koulutuksesta suunnitellaan leikattavaksi vielä 260 miljoonaa euroa.

Väestöliiton mukaan koulutukseen suunnatut leikkaukset eriarvoistavat nuoria ja lisäävät syrjäytymisriskiä. Euroopan neuvoston mukaan suomalainen opintotuki on riittämätön. Työelämän tutkijoiden mukaan koulutukseen ja tutkimukseen olisi nimenomaan panostettava jo Suomen kilpailukyvyn nimissä. Millaisella koulutuspolitiikalla näihin haasteisiin pystytään vastaamaan?

Kommentointi