Poklomi

Modernit petomaanit

Teemu Korpipää vertailee omistamiaan äänilevyjä, joille on taltioitu pieruja.

Sanat: Teemu Korpipää

Ihmisillä on erilaisia harrastuksia. Itse olen kerännyt kohta kolmekymmentä vuotta erikoisia vinyylilevyjä. Löytyy levyjä äänilaitteiden testaamiseen, puhelevyjä, kenttänauhoituksia, lintujen ja muiden eläinten ääniä, locked groove -levyjä (joissa levyn urat eivät ole spiraalina vaan erikseen soitettavina looppeina), levyjä joiden urat eivät ole edes soitettavissa ja levyjä joissa kaikki äänet on tuotettu ilmapalloilla tai paperiarkeilla.

Kerran sain ystävältäni lahjaksi seiskatuumaisen, joka sisälsi nimen mukaan ”norjalaisia pieruja”. Suolistokaasujen äänittäminen ei varsinaisesti ole uusi idea. Jo 1904 Odeon-levy-yhtiö julkaisi Monsieur Lefirès -nimisen savikiekon, jossa Le Célèbre Pétomane -nimellä esiintyy ilmeisesti kuuluisa petomaani Joseph Pujol.

Nyt 2022 pieruseiskoja löytyy omista kokoelmista jo kolme kappaletta, joten pitemmittä puheitta, tässä allekirjoittaneen pieruseiskat top-3 (takaperoisessa järjestyksessä).

”Äänenlaadullisesti levy on kierroksen heikointa antia.”

3. Norwegian Fart Compilation:
A Tribute to Arse

Fascination Records, 1996
painos Discogs-sivuston mukaan 400 kpl

Erittäin diy-henkinen mustavalkokansi kätkee sisälleen läpikuultavan ruskean vinyylin, jonka kaksi lyhyttä puolta sisältävät – kuten nimi lupaa – norjalaisia pieruja. Oslolainen Duplex Records, joka ilmeisesti on Fascination Records -nimen takana, näkyy noin muuten keskittyneen huumorimusiikin julkaisemiseen.

Äänenlaadullisesti levy on kierroksen heikointa antia. Turauttelujen välissä on myös runsaasti taukoja, mikä tuo kokonaisuuteen toki vaihtelua mutta vähentää samalla iskevyyttä. Tunnelma on välillä suorastaan meditatiivinen. Miinusta myös äänityksellä kuultavasta naureskelusta. Flatulenssi on vakava asia! Plussaa toki isosta painoksesta, Duplex on selvästi uskonut ideaan.

Arvosana: 💨💨💨

”Ehdottomana kohokohtana R.E.-puolen aloittava pitkä melisma.”

2. Fart Contest

omakustanne
painos 50 kpl

Jonkinlaiseen kulttimaineeseen nousseen levyn eri puoliskoilla kilvoittelevat kaksi kotimaista petomaania nimimerkeillä J.T. ja R.E. Komeisiin värikansiin pakatulla vinyylillä äänitystyö on astetta laadukkaampaa kuin Norja-levyllä, joten tuhnut kajahtavat selkeästi ja voimakkaasti. Ehdottomana kohokohtana R.E.-puolen aloittava pitkä melisma.

Hieman taustahihittelyä kuuluu täälläkin, mikä tiputtaa hiukan arvosanaa.

Arvosana: 💨💨💨💨

”Osa nauhoituksista on tehty metrossa ja muissa ulkotiloissa.”

1. Jalmari pieree kännissä

Puukotus Levyt – Puukko 022
toinen painos ”poser press”
(painosmäärä ei tiedossa)

Kotimainen Puukotus Levyt on julkaissut lähinnä punkkia ja erikoismusiikkia. Jalmari pieree kännissä -julkaisulla onkin selvästi tekemisen meininki. Äänitysjälki on sekä rujoa että tehokasta, ja kuulostaa että osa nauhoituksista on tehty metrossa ja muissa ulkotiloissa. Kansitekstien mukaan levy sisältääkin 177 nauhoitusta vuodelta 2021. Hatunnoston arvoinen suoritus.

Pieremisen ohesta löytyy myös rutkalti ähkimistä ja kuulostaa myös siltä, että kaasujen lisäksi hiukan kiinteämpääkin tavaraa on päätynyt työpöydälle.

Hienot kannet ja tinkimätön sisältö. Kierroksen voittaja.

Arvosana: 💨💨💨💨💨

Selkeästi jonkinasteinen anonyymius leimaa tätä taiteenlajia. Norwegian Farts -levyllä kreditoidaan kourallinen teknistä henkilöstöä, mutta epäselväksi jää, kuka loppujen lopuksi on varsinainen solisti. Fart Contest -levyllä piilotellaan nimikirjainten takana ja Jalmari-levystäkin poistui artistin sukunimi kakkospainoksesta. Ehkä piereskely on siis edelleen tabu?

Bonuslevy

Tanssibändi Petoman:
Vielä tämä yksi ilta / Pöydässä ystävä

Finnlevy 1992

Kohtuullisen tunnettu tanssiorkesteri Petoman on säestänyt mm. Katri Helenaa ja voittanut tanssiorkestereiden Suomen mestaruuden vuonna 1989. Pettymys toki oli suuri, kun paljastui, että lupaavasta nimestä huolimatta suolistokaasuja ei tällä levyllä eritellä. ■

Creat #eroticlifestyle DJ’s Kotkan Joutomaa-festivaalilla la 21.5.2022. Ikärajaton ja ilmainen.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Hurahdusvaara

Saisiko olla seksuaalienergiaa, Jeesusta, enkeliennustuksia, käsihierontaa, Kaiken ja Ei-minkään teoriaa tai peniksen sinetöintiä?

18.9. 2018