Show

Kotka. Joutomaa. Mitä nyt taas?

Lauantaina 21.5.2022 Kotkan vanhan sairaalan valtaa ”poikkitaiteellinen tofunakkifestivaali”. Mikä on Joutomaa Fest ja miksi sinne kannattaa lähteä?

Kuvat: Joutomaa (Saku Yrjölä ja ehkä joku muukin). Julkaistu luvan kanssa.

Festarit. Ah. Meillä on ollut periaatteena ja käytäntönä, että jos hyviltä tyypeiltä vaikuttavat ihmiset tekevät jotain kotikylänsä piristämiseksi, pyrimme olemaan ns. hengessä mukana. Joskus lihassakin.

Aiempia nastoja kartalla tämäntyyppisessä toiminnassa on läiskitty mm. Äänekoskelle, Sulkavalle, Iisalmeen, Kökariin, Turkuun, Ykspihlajaan, Tapiolaan ja minne lie.

Seuraavaksi lähdetään Kotkaan. Siellä järjestetään lauantaina 21.5.2022 ikärajaton ja maksuton Joutomaa-niminen festivaali, jonka esiintyjälistan hännillä lukee Creat #eroticlifestyle DJ’s.

”Tyhjennä ennakkoluulos ja odotukset ja tuu tekee ittes näkönen päivä!”

Joutomaa-festivaalin Suvi, otaksun? Kiitos kun kutsuitte meidät soittelemaan levyjä. Tai siis kutsuimme oikeastaan itse itsemme, ja se oli vissiin teille ookoo. Toukokuinen lauantai Kotkassa – uhka vai mahdollisuus?
”Ehdottomasti uhkallisuus. Semmonen tila missä tyhjennetään ennakkoluulot ja odotukset ja tehdään riskianalyysi pahimman ja parhaimman välillä. Tullessa Kotkaan parhaimmillaan sun elämässäs ei muutu mikään, koska sulla oli jo asiat kunnossa. Hyvä sulle. Mut jos valitset Kotkan, ni sit sul on pitän puuttua elämästä joku sellanen yhteisö/paikka joka antaa sulle tilaa olla, mutta tietää kenen lapsii ollaa. Semmonen paikka missä pitää tehä ite. Joka sit myös alkaa parhaimmillaan jalostuu siihen, että voi tehdä mitä haluu. Tai sit tykkäät merestä. Mut nii. Tyhjennä ennakkoluulos ja odotukset ja tuu tekee ittes näkönen päivä!”

Joutomaa luonnehtii itseään sanoilla ”poikkitaiteellinen tofunakkifestivaali”. Mitä se tarkoittaa?
”No sehää on niinku semmonen silta. Et se nakki on niinku silta joka yrittää niinku luoda mahdollisuutta mausteiden sekottumiseen. Tai jotaa. Halutaa tarjota mahollisuutta tehdä asioita eritavoin. Vähä alkan vierastaa tota ’poikkitaiteellis’-termiä. Kaveri ehotti MEGAtaide. Ei huono.”

Keitä te ootte? Ketkä sitä festaria siis järjestää?
”Veijo Tofu ja Aleksanteri Suuri, veli miä vannon. Iha oikeesti. Ne jotka väittää, että jengi jotain kotkalaisia ketkä välittää ja haluu vaa tehdä jotain siistiä omaehtoista paskaa, niin sellasia puhuvat puhuu täyttä palturia.”

Välillä lipsahtaa teidän festarista puhuttaessa, että Jättömaa. Käykö teille koskaan niin?
”Ei niinkään meille, mutta muille kylläkin siinä määrin, että nimenvaihdoksesta on ollut puhetta. Toivomme syvästi, että tänä(kin) vuonna esiintymään saapuvat huomaavat tulla oikeaan aikaan oikeaan kaupunkiin. Eräs artisti jo erehtyi luulemaan, että Jättömaa perui hänen sovitun keikkansa, kun ilmoitettiin, ettei valitettavasti mahdu meidän ohjelmistoon. Ja onhan meillä tietty ymmärrystä heitä kohtaan jotka meidät sekottaa. Jättömaa jäi tauolle 2016 (?) ja olimme vaikuttuneita Kouvolan Jättömaasta täällä alajuoksulla siinä määrin, että haluttiin osottaa kunniaa yläjuoksulle. Muisti ei toimi muistamaan, että kuinka mietitty alkujaan edes nimi asia oli, mutta täysi kunnia kyllä Kouvolaan. Mutta tosiaan nyt kun tapahtumat ovat molemmat elossa, niin tuntuisi ihan järkevältä tehdä nimivaihdos. Vaihtuuhan meillä aina tapahtumapaikkakin. Lupa-akrobaatit.”

(Tähän väliin linkki, joka liittyy aiheeseen.)

Googlattiin näillä liksoilla, että Joutomaata on järkätty vuodesta 2017 lähtien milloin missäkin tiloissa. Mitä kotkalaisia tiloja olette vallanneet ja mitä valtaatte nyt?
”Valtaaminen on valitettavasti hieman turhan romanttinen termi, koska kaikkiin tiloihin on haettu asiaan kuuluvat luvat. Ehkä kunnalliset talonvaltaajat olis sopivampi termi. Halutaa näyttää, että noita tosi siistei tönöi seisoo tyhjänä jatkuvasti. Samalla ne jatkaa tyhjänä seisomista, ku mietitää kelle ne myydää. Joku vanha ruumishuone esimerkkinä. Aika helvetin vaikea kohde kaupungille ettiä ostajaa, kun harvempi osaa kuvitella ruumishuoneelle paljoa muuta, ku sitä itteää. Ni yhtenä päivänä voi nähä ne paikat sisältä ja antaa mielikuvituksen lentää, että mitä siellä vois olla. Luvalla saa haaveilla. Tosin vaarana, että grynderitkin tajuu tän. Mut ollaa sopivan hiljaa, ni ne ei kuule. Aiemmin oltu siis kaoliinisiiloilla, satamakonttorissa, poliisiasemalla ja jo mainitulla ruumishuoneella. Tänä vuonna vuorossa Kotkan vanha sairaalarakennus.”

”Luvassa on bändejä, dj-settejä, burleskia, kansantanssia, lavarunoutta, kuvataidetta, installaatioita ja semmosta.”

Mitä kaikkea Joutomaa-festarilla siis tällä kertaa tapahtuu?
”Sitä mitä siä tuut tekee sinne ja sitä mitä muut tekee. Mut en laita nyt mitää mälsää listaa ketä tulos, enkä esim kerro joka artistista jotain tarinaa, kuinka joku meijän jengist oli kuuntelees omien sanojen mukaan ’IHAN HELVETIN HYVÄ BÄNDI OLI UUS HOI SIELLÄ KEIKALLA! PAKOTIN TYYLII NE HAKEE JOUTOMAALLE!’ (hakivat ja ovat tulossa esiintymään, mut ei kerrota kuka). Mutta siis luvassa on bändejä, dj-settejä, burleskia, kansantanssia, lavarunoutta, kuvataidetta, installaatioita ja semmosta, näistä meille on ainakin ilmoitettu. Mitä tahansa muutakin saa tulla vääntämään ihan ilmoittamatta, kunhan ei aja meitä sillä pahemman luokan vaikeuksiin. Lämmöllä on muisteltu esimerkiksi poliisitalon valtauksen yhteydessä täysin yllättäen vietettyjä kärpäsen hautajaisia, joiden järjestäjästä ei vieläkään ole varmuutta eikä ehkä koskaan tule olemaankaan. Harvoin vietetään yllätysesiintyjän yllätyshautajaisia, mutta poliisitalolla tai sairaalassa kaikki on mahdollista.”

Kotkasta tulee mieleen KTP ja Arto Tolsa ja Teemu Pukki ja tietysti Junnu Vainio ja Kairo ja öö Vellamo, jonka katto vissiin vuotaa, ja se helvetin iso satama (josta puolet on Haminassa). Niin ja myös yks helvetin iso kirppis. Ja se, että siellä on tosi paljon kaikenlaisia patsaita pitkin ja poikin. Plus tietysti Meripäivät-meemi. Mitä muuta Kotkassa on?
”Hienoa, että mainitsit kirpparimme, koska niitähän on useampi kuin yksi ja maakuntamatkailun avulla tehdyn objektiivisen arvion perusteella ovat valtakunnallisesti varsin vertailukelpoisia. Luontoarvoista nauttivalle Katariinanniemen kikkelipuisto. Ja kyllä, Vellamossa tehdyistä remonttihommista käydään oikeutta. Ja siis Kotkassahan oli maailman ensimmäinen leet-areena. Harvoin muisteltu, koska se on pikkasen tuhma muisto. Semmonen että otsaa alkaa kuumottaa ja raavituttaa. Mut se muisto on tosi ja ollaan meijän Joutomaa-porukan puolesta tosi pahoillamme, ettei päästy antaa viimist mahollisuutta sovittaa tätä tuhmaa muistoa oikeilla jäähyväisillä. Leet oli 2000-luvun puolivälissä keksitty urheilulaji. Sen keksijä äkkiä sai melkosen joukon jotaa suomalaisia media-alan ihmisiä puolelleen ja lajille piti rakentaa massiivinen areena. Markkinointi oli kovaa lajin puolesta ja lopulta Kotkan kaupunki suostuis. (Lisää tarinan juonenkäänteistä täällä.) Nyt halli on purettu ja kuntalaiset ei koskaa päässy pelaa leetiä. Niin ja siis Haminan lipputanko on vain 25 km päässä Leet-areenan raunioista.”

Mitä Kotkasta puuttuu?
”Rata. Junarata. Se rauhottais jengiä. Näkis että Kotkasta pääsee pois ja sinne myös pääsee takas. Ja pääseehän sieltä pois ja takas, mut julkiset sakan paljo pitkään ja edelleen. Tommone luo epävarmuutta julkisiin ja niitä sit enää haluu käyttää vaikka ne vähä paranis. Ja siis yks ehoton suosikki on yrittää selittää Kotkan bussiliikenteen aikataului. Ne on niin sekavat ettei mitää rajaa. Yhtenä vuotena aikataulun kartalla yks linja ajo mereen. Sit sitä kommentoitiin, että ei sitä enää kande enää vaihtaa, ku tietäähän kaikki ettei se linja mee sinne. Arvostan että ei tuhlattu paperia ja tehty jätettä painoksista, mutta perusteluna, että kyllähän jengi tietää, on sitä pikkukaupungin menoa. Aitopääkaupunkilaisuutta. Siitä pitäis varmaan päästä enemmän eroon, eli varmaan puuttuu se kyky vaan avata syli. Kotka on niin raskas, mut rakas. Kotkasta puuttuu myös spa-lilluttelumesta, mutta onneksi Haminan uimahallissa on lämmitetty ulkoporeallas.”

(Täh. Pääseehän sinne Kouvolan kautta. Itekin kerran hypätty Kotkan sataman pysäkiltä kyytiin. Mut uskotaan lokaalia. Tai yritetään ymmärtää.)

”Makuasiathan ovat objektiivisia, joten sulle Kotka voi olla makean pirskahteleva ja juurevan elegantti.”

Luonnehdi nyt vielä Kotkaa kulttuurikaupunkina viininmaistelutermein.
”En juo enkä luonnehdi viinejä, mutta vähän semmoinen tunkkainen ja hapan. Kuitenkin erinomainen kesäisenä iltana puistossa nautittuna, kuten mikä tahansa kotimainen viini. Aika paljon sakkaa pohjalla, kannattaa sekoittaa tai juoda loppuun asti vakavaa harkintaa käyttäen. No tämä nyt oli tällaista tervehenkistä kymenlaaksolaista itsensä alentamista. Makuasiathan ovat objektiivisia, joten sulle Kotka voi olla makean pirskahteleva ja juurevan elegantti.”

”hei saanks kirjottaa tähän mitä mietin? ..saat.. no miä mietin ..kyrvännuppi kyrvännuppi.. nyt loppu. miä vaan mietin semmosta, että ois hauska jos kirjotetaa nää vastaukset tällee. (nyt en tiiä onks tää hyvä jopa näin. :D) Mitä siä sanot? ai siis et tähän jättää mitä? tän kaiken? no tollee muotoiltuna kuulostaa aika rajulta. mut jos muotoillaan nää vuorosanat erikseen, niin saisko siit sit tolkkua? voiphaa se olla et toimii. kokeillaaks? joooooooo JEAAAAAh. ööö mitä hittoo, hahaha. no hahahah. mul vähä ajatus pätki ja luulin tekeväni väärin ja tein kaiken uusiks. ja nyt teen oikein sen :DD seelvä tää ei oo kyl hauskaa varmaa kenenkään muun mielestä joo. ei tehä tällee? no en sitä sanonu 😀 joo et. yksikin joo, niin menee toteutukseen.”

Öö, okei. Monivuotisen puuhastelukokemuksenne syvällä rintaäänellä: mikä talkoo- ja vapaaehtoistyön kanssa säätämisessä on eniten perseestä? Entä ihaninta?
”Ei ehkä sen enempää pelkästään ihanaa kuin persettäkään, vaan pelkkä fakta, että kun vapaaehtoisesti hommia tehdään, ne joko toteutuvat lupausten mukaisesti tai sitten eivät. Ketään järjestämisestä innostuvaa ei pakoteta eikä velvoiteta tekemään mitään, vaan jokainen päättää itse, millaisen panoksen antaa. Jos jollain uupuu voimat tai tilanteet muuten muuttuu, toiset ottaa koppia. Järjestäjillä on tavallaan sama asema kuin esiintyjillä tai yleisöllä: annetaan mahdollisuus tehdä ja kokeilla eikä oleteta, että hommat sitten menee aina ihan putkeen tai niin kuin on oletettu. Mutta se onkin Joutomaan henki, että tervetuloa esiintymään näillä spekseillä!”

”Kannattaa tulla, jos tykkää pööpöillä ja harhailla menemään.”

Kertokaahan nyt vielä lopuksi, että miksi sinne kannattaa ehdottomasti lähteä jopa muilta paikkakunnilta asti? Me kyllä tullaan ilman perustelujakin ihan vain uteliaisuudesta, mutta siis nyt puhutaan yleisöstä.
”Kaikkien markkinointioppien mukaan tähän pitäisi varmaan kirjoittaa joku ohittamaton tarjous -hypeteksti, mutta ei oikein kuulu tapoihin. Kannattaa tulla, jos tykkää pööpöillä ja harhailla menemään, ainakin ilmapiiri on sille suosiollinen. Ei tänne nyt ehottomast kannata tulla. Tuu jos tuut. Parempi ilman paineita. Lets mennää ja tavataa siel jos tavataa! Mut siis voin sanoa, että aina jotenkin yllättyy.”

Oisko vielä jotain käyttökelpoista fraasia paikallisella kielellä tähän loppuun?
”Miks just miä?” ■

Joutomaa Fest 21.5.2022 klo 14–23. Paikka: Kotkansaaren vanha sairaala, Keskuskatu 30. Ikärajaton ja maksuton. Mukana myös Creat #eroticlifestyle DJ’s. Kattelkaa ohjelmistoa vaikka niiden omilta sivuilta.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Poklomi

Aavelaiva

Meitä on käsketty välttämään matkustamista ja rajoittamaan sosiaalisia kontakteja. Nalle Österman, 47, lähti risteilylle. Miksi?

26.3. 2021