Pihvi

Haastattelussa yksinoikeudella Francis Goya…

...n tavannut ihminen.

Haastis: Kari Toffee
Kuvat: Ari Taiminen


FOMO oli valtava. Francis Goya esiintyi Kultsalla keskiviikkona 18.5.2022. Tieto tästä saavutti meidät liian myöhään. Keikka meni täysin ohi. Äh.

Olimme kyllä hereillä silloin, kun Goyan piti alun perin tulla Suomeen joskus alkuvuodesta 2021. Tuolloin neuvottelimme lupaavissa merkeissä Lasse ”Kuunaama” Norreksen kanssa jopa maestron haastattelusta. Kulkutauti torppasi tuon yrityksen, mutta tänä vuonna Goya palasikin kaikessa hiljaisuudessa Suomeen. Onneksi tavoitimme ihmisen, joka oli meitä valveutuneempi ja todisti omin aistielimin maestron konserttia ”sirppiliiterissä”. Tässä Ari Taimisen erikoishaastattelu tästä kohtaamisesta – yksinoikeudella.

Mistä tiesit, että Francis Goya esiintyy Helsingin Kulttuuritalolla? Mikset kertonut kellekään?
”Olin kyllä kiinnittänyt Goyan keikkajulisteeseen huomion jo aiemmin, mutta tästä huolimatta keikkapäivä koitti yllättäen. Toisin sanoen minulle tuli äkkilähtö Kultsalle ja sain järjesteltyä iltamenon Helsinkiin. Olisin mieluusti pyytänyt muutaman rikoskumppanin mukaan, mutta aikataulu ei antanut ennakkovaroitusmahdollisuutta. Yllätin siis jopa itseni!”

”On suht jäätävää, että samaiset levyt ovat kiertäneet kirpputorilaareja parhaimmillaan yli 40 vuotta!”

Millainen suhde sinulla oli Goyan levytettyyn tuotantoon ennen kuin sotkeuduit Creatin Goya-projektiin?
”Creatin Goya-hommahan lähti liikkeelle oikeastaan Instagram-tilini kautta. (Näinkö se olikin? – toim. huom.) Postasin sinne hyvinkin järjestelmällisesti jokaisen kirpputorilta löytämäni Francis Goya -levyn kansikuvan. On suht jäätävää, että samaiset levyt ovat kiertäneet kirpputorilaareja parhaimmillaan yli 40 vuotta! Varhainen suhde oli lähinnä lapsuuden muistikuvat TV:stä tutusta vähän hassun näköisestä kaverista akustinen kitara sylissään. Varsinaisia musiikkinautintoja ei juurikaan löydy muistikuvista.”

Entä millainen suhde sinulla on ollut Goyan levytettyyn tuotantoon sen jälkeen?
”Olen kuunnellut Goyan varhaisempia levyjä ja jopa pitänyt ajoittain kuulemastani. Muutamia nostoja löytyy esimerkiksi Top-5 Goya -soittarilta. Kovin aktiivisessa rotaatiossa Goya ei ole ollut, mutta aika ajoin viihdytän itseäni Goyan tahtiin.

Montako Goyan levyä omistat? Mikä on ollut niiden mediaanihinta?
”Omistan 7 kpl lp-levyjä ja yhden tupla-lp:n. Mediaanihinta on tasan 1 €.”

”En ole ihan varma onko Goyan levyillä myös laulettua matskua, mutta keikalla maestro skättäili melodioita kitarakuvioiden päälle.”

Levy on levy ja live on live. Millaista Francis Goyan musiikki oli livenä verrattuna levyiltä aistittaviin kuulokuviin?
”En ole tutustunut Goyan tuoreempaan levytettyyn materiaaliin, joten liven vertailukohta tulee 70–80-lukujen tuotannosta. Goya on kitaristina mainettaan monipuolisempi. Hän taipui myös flamencon ja jopa hienoisten progressiivisten sävelkulkujen suuntaan. En ole ihan varma onko Goyan levyillä myös laulettua matskua, mutta keikalla maestro skättäili melodioita kitarakuvioiden päälle ja silloin tällöin lauloi ja yritti myös laulattaa yleisöä. Yleisön laulatus tosin lähinnä uuvahti, ja Goya totesikin että ’You are more shy than me’.”

Mikä oli keikan sykähdyttävin hetki?
”Itse nautin keikasta (2 x 45 min) kautta linjan, mutta täytyy sanoa että Goyan esittämä yleisökysymys ’So, are you ready to spend some romantic time?’ oli kuin Tobias Forge kukkoilemassa The Ghostin keulilla. Edessä olevalta penkkiriviltä kuului iäkkään naishenkilön suusta tahdikas huokaus ’YES!’. Summertime-versio lähti tämän jälkeen soimaan.”

Millaisella kokoonpanolla Goya esiintyi?
”Kokoonpanoon kuului Goyan lisäksi salonkikelpoinen kitaristi-kosketinsoittaja Bernard Wrincq. Bernardin instrumentteina olivat koskettimet, lähinnä piano, sekä akustinen kitara. Varsinkin kahden akustisen kitaran vetämät kappaleet toimivat mallikkaasti.”

Enemmän duoo ku sooloo.

Macy Gray tykitteli Goyan keikkaa edeltäneenä päivänä samalla Kultsan lavalla mm. Radioheadin Creepin ja Metallican Nothing Else Mattersin. Vaatteidenvaihdon aikana taustabändi California Jet Club yllätti Creamin Strange Brew’lla ja Kake Randelin -samplella. Millainen oli Goyan settilista, oliko covervalintojen skaala yhtä mieletön?
”Goyan tuotantohan on pitkälti coverpainotteista. Keikalla kuultiin muun muassa Eurythmicsiä (Sweet Dreams), Eric Claptonia (Tears in Heaven ja Change the World / On the Road Again sekoituksena) ja Céline Dionia (Power of Love). Setin lopuksi tuli Lennonin Imagine. Skaala ei ollut juurikaan mieletön, mutta totta kai Stairway to Heaven piti esittää, koska Led Zeppelin oli kuulemma esiintynyt Kultsalla. Toisessa ääripäässä ehkä Jamppa Tuomisenkin versioima Koskaan rakkaus kuole ei. Kyseessä on tosin Goyan oma kappale Daddy’s Bolero, joka nousi Jampan versiona suomalaisten suureen suosioon.”

”Mieshän selvästikin rakastaa melodiaa ja tekee omat tulkintansa nailonin kielellä.”

Miten luonnehtisit Goyaa kitaristina?
”Olin yllättynyt Goyan monipuolisuudesta. Alkupään levyiltä tuttu hyvin simppeli tulkinta sai livenä runsaampia sävyjä, ja välillä homma meni jo melkein progen puolelle. Satunnaisia kopseita ja pieniä epävireitä huolimatta soitto oli erinomaista ja rentoa. Mieshän selvästikin rakastaa melodiaa ja tekee omat tulkintansa nailonin kielellä.”

Oletko jopa itse ottanut Goyalta vaikutteita omalle sooloalbumillesi? Kansikuvassa ainakin haiskahtaa sylttytehdas.
”Visuaalisessa puolessa on tosiaan ehkä havaittavissa pientä varkautta. Kesäunelmia-levyn kansikuvasta on myös Taimis-versio T-paidan muodossa. Olin suunnitellut levylle myös nailonkielisisiä kitaraosia, mutta en saanut mieleistäni soundia tallennettua. Toteutan tämän Taiminen 2:lla.”

”Kävimme lyhyen keskustelun, jossa kehaisin 76-vuotiaan kitaristin esitystä ja soittotaitoa.”

Miten lähestyit keikan jälkeen maestroa, kun aikeenasi oli ottaa kaverikuva, ja miten maestro lähestymiseesi reagoi? Millaista ”läpändeerosta” heititte?
”Mukana oli ’TV:stä tuttu’ Kesäunelmia-lp vuodelta -82. Nimmarijonossa aloin todellakin epäillä, miten artisti mahtaa suhtautua slipoveri-ajan levyn nimmarointiin. Meneekö homma täysin ironian puolelle? Rohkaistuin kuitenkin, kun jonossa edellä olleella fanilla oli samaisen levyn cd-versio. Kävimme lyhyen keskustelun, jossa kehaisin 76-vuotiaan kitaristin esitystä ja soittotaitoa. Kohtaaminen oli omalta osaltani yllättäen hyvinkin jännittynyt, mutta Goya otti ns. lunkisti. Pyysin lp-levyyn nimikirjoituksen ja ojensin Goyalle oman soololevyn, johon artisti vaati minun omistuskirjoitukseni. Esittelin oman musiikkini akustiseksi folktyylin levyksi. Goyasta välittyi kuva kokeneesta artistista, joka osaa ottaa fanitilanteet ammattimaisesti haltuun.”

”Keikalla poikkeuksena oli Goyan oma sävellys Café Concert, jossa käytettiin plekua.”

Millaista merchandisea Goyalla oli myynnissä ja mitä ostit?
”Merkkaritiskiltä löytyi ajatonta c-levyä, Arto Norres (Rakkaalla Lassella on monta nimeä? – toim. huom.) ja artistin soittolehdykkää 5 euron kappalehintaan. Syy soittolehdyköiden myyntiinkin oli ilmeinen, koska Goya soittaa kappaleet sormin! Keikalla tosin poikkeuksena oli Goyan oma sävellys Café Concert, jossa käytettiin plekua. Koska 12 cl rieslingiä maksoi Kultsan kahviossa noin 10 euroa, merkkarihankinnat jäivät tällä erää tekemättä.”

Mitkä ovat olleet elämäsi ikimuistoisimpia keikkoja ja miten tämä esitys sijoittuu kokemusmaailmaasi niihin nähden?
”No, yllätyksellisyydessään tämä nousee top 100:aan, mutta musiikilliselta sisällöltään keikka ei yllä kovin korkealle listauksessa. Ikimuistoisten keikkojen listalta löytyy ehkä vähän väkevämpää rockmusaa tyyliin Iggy & The Stooges, New Christs, Radio Birdman, Roky Erickson tai vaikka The Sonics.”

Jos arvostelisit Goyan keikan samalla asteikolla kuin levyjä greidataan, oliko yleisvaikutelma P, F, G, VG, EX, NM vai M?
”VG/VG+. Kansissa pientä ringwearia ja levy soi hyvin läpi, vaikka pientä rohinaa saattaa hiljaisissa kohdissa kuuluakin.”

Francis Goya, Richard Clayderman ja Roger Whittaker menivät saunaan. Mitä jäi lauteiden väliin?
”François Edouard G. Y. Weyer.” ■

Kaikki Creatin julkaisemat Francis Goya -aiheiset artikkelit löytyvät kätevästi ”klikkaamalla” tästä näin.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Poklomi

Sirje Niitepõld: Äitiydestä

”Olemme epäilemättä tehneet lukemattomia virheitä, ja osasta niistä saamme itse kärsiä. Lapsi on kuitenkin toimivan oloinen.”

8.12. 2021

Pihvi

Post-Pulkkinen

Miten paljon Paperi T:ssä on Henri Pulkkista? Miten paljon Henri Pulkkisessa on Paperi T:tä? Miten paljon kummassakaan on alfaa? Entä mikä on se alfaa...

11.11. 2016