Show

Creat tuo Tallinnan karhufestarin helmet Helsinkiin

Ciro Marran näyttely Erotica on esillä Paja&Bureaussa koko Pride-viikon ajan. Karhuteemaisen näyttelykokonaisuuden toinen osa on jo vallannut Kallion kirjaston.

Creat, Tallinn Bearty ja Fat Lizard ylpeydellä esittävät:

Ciro Marra: Erotica
Paja & Bureau, Korkeavuorenkatu 7, Helsinki
Avajaiset ma 27.6. klo 18
Näyttely avoinna 27.6.–3.7. klo 12–18


Voi pojat – hienoa päästä tekemään taas näyttelyitä. Karhukulttuurin ympärille perustettu, yhdenvertaisuutta ja avarakatseisuutta edistävä Tallinn Bearty järjesti huhtikuussa Tallinnassa vuosittaisen kansainvälisen taidefestivaalinsa. Saamme nyt ilon poimia siitä helmiä esille myös Helsinkiin.

Creatin tuottama näyttelykokonaisuus jakautuu kahteen paikkaan: Paja&Bureaun galleriaan tulee juhannuksen jälkeen Ciro Marran näyttely Erotica, ja Kallion kirjastossa Karhupuistossa (pun intended) on nyt jo esillä Alexander Prestian ja Glenn Quicleyn kuvataidetta.

Ciro Marra syntyi Rooman liepeillä Italiassa, mutta muutti sittemmin Espanjan Valenciaan. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Barcelonassa.

Ciro Marra on Tallinn Beartyn määritelmää lainataksemme ”post-popin ilmentymä ja uusekspressionistinen maalari”, joka asuu ja työskentelee Barcelonassa. Hän syntyi Rooman Velletrissä, Italiassa. Vuonna 2014 Marra muutti Espanjan Valenciaan, jossa hän kehitti uuden taiteellisen kielen yhdistämällä espanjalaista ja italialaista kulttuuria.

Parhaillaan Ciro Marran töitä on esillä Venetsiassa Palazzo della Pietàn Modigliani Opera Visionissa. Näyttely järjestetään Venetsian biennaalin 2022 yhteydessä. Puristetaan CV tiiviiksi: Marra on opiskellut Roomassa ja työstänyt ikoneja Vatikaanissa. Barcelonassa hänen taidettaan on ollut esillä Suuressa Liceu-teatterissa ja Reial Cercle Artísticissa. Hiljattain Espanjan Ciudad Realin valokuvakilpailun osallistujat ovat käyttäneet hänen maalauksiaan inspiraationa.

”Jokaisessa viivassa on elämäni, ja jokaisessa uhrauksessa väriä!”

                        
Ciro Marra rakastaa ilmaista itseään eri tekniikkojen avulla: akryylimaaleista öljyväreihin, kuulakärki- ja lyijykyniin sekä kuvanveistoon. Häntä voi kutsua taiteilijaksi – tai sitten ihan vaan luojaksi (pienellä alkukirjaimella). 

Näin Ciro Marra puhui itse omasta taiteestaan Tallinn Beartylle: ”Maalaaminen, piirtäminen ja kuvanveisto ovat tunteitani. Jokaisessa viivassa on elämäni, ja jokaisessa uhrauksessa väriä! Rakastan maalata ’pimeässä’, jotta näen paremmin värit ja hiljaisuudestani syntyy vaisto. Elämänfilosofiani on: ’Pelkkää sielua.’”

Teos Ciro Marran näyttelystä Erotica.

Näyttelyn avajaisia juhlitaan maanantaina 27. kesäkuuta 2022 alkaen kello 18. Paja&Bureau löytyy Korkeavuorenkatu 7:n sisäpihalta. Tallinn Beartyn kuomat lupasivat hoitaa paikalle DJ:n ja meno lienee kaikin puolin leppoisan karhuisa. Avajaisia voitelee Fat Lizard. Ciro Marran tekemisiä voi tutkiskella lisää hänen kotisivuillaan ja Instagramissa.

Vaan eipä siinä vielä kaikki. Koska kirjastolain 6 § määrää yleisen kirjaston tehtäväksi sanatarkasti ”edistää yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua”, Tallinn Bearty -kokonaisuuden toiseksi näyttelypaikaksi valikoitui Suomen ensimmäisen sateenkaarihyllynkin aikoinaan lanseerannut Kallion kirjasto. Se vieläpä sijaitsee teemaan sopivasti Karhupuiston laidalla.

Pride-kuukauden päättymiseen, sunnuntaihin 3. heinäkuuta asti Kallion kirjastossa on esillä kahden taiteilijan näyttelyt – siinä mitassa kuin kupolihalliin mahtuu: Alexander Prestian Keep Painting sekä Glenn Quigleyn Portraits from The Moth and Moon

”I create gay art to create more gay and to create more art.”

Alexander Prestia asuu ja työskentelee San Franciscossa.

Alexander Prestian näyttely Keep Painting on tehty Tallinn Bearty 2022 -festivaalia varten. Se käsittelee LGBTQ+ -ihmisten taivalta kohti yhteyden kokemusta. Näyttely koostuu öljyllä kankaalle tehdyistä maalauksista.

”Haastattelin vuosina 2020 ja 2021 yli kahtakymmentä eri taustoista tulevaa LGBTQ+ -ihmistä aiheista kuten yhteisöllisyys, rakkaus ja voimaantuminen. Haastattelujen aikana tein muistiinpanoja väreistä, kuvista ja teemoista, jotka tulivat mieleeni heitä kuunnellessani. Hain heidän tarinoistaan inspiraatiota punoessani yhteen heidän välisiään yhteyksiä ja vahvistaessani heidän eroavaisuuksiaan. Jokainen kuva on oma tarinansa, joka omalta osaltaan kerää yhteen kaikkien muiden langat”, Prestia sanoo.

Prestian mukaan Keep Paintingissä on yhtä lailla kyse sekä yhteisön luomisesta että löytämisestä: ”I create gay art to create more gay and to create more art.”

Alexander Prestian Rope Burn on esillä Kallion kirjastossa osana Keep Painting -sarjaa.

Sitten vielä kolmas taiteilija, jonka töitä saamme kunnian Helsingissä esittää. Kallion kirjastossa on esillä myös Glenn Quigleyn teoksia. Quigley on Dublinista kotoisin oleva, nykyisin Pohjois-Irlannin Lisburnissa asuva kirjailija ja kuvataiteilija. Yhtenä työnään hän suunnittelee grafiikkaa pluskokoisille homomiehille omistetulle vaatemerkille themoodybear.com. Kun Quigley ei kirjoita tai työskentele graafisen suunnittelun parissa, hän nauttii valokuvauksesta ja muotokuvien tekemisestä. Näin on syntynyt myös näyttely Portraits from The Moth and Moon.

Glenn Quigley on ansioitunut sekä sana- että kuvataiteissa.

Quigley on julkaissut kolme romaania: The Moth and Moon, The Lion Lies Waiting ja We Cry the Sea, kaikki Ninestar Press -kustantamolla. Hänen toinen romaaninsa, The Lion Lies Waiting, sijoittui kakkoseksi vuoden 2019 Rainbow-palkintojen listalla kategoriassa Best Gay Book. Hänen kolmas romaaninsa, We Cry the Sea, saavutti saman kaksi vuotta myöhemmin.

Bill Barrow Glenn Quigleyn sarjasta Portraits from The Moth and Moon.

Kaikki näyttelyihin liittyvä säätö on tehty täällä Helsingin päässä nollabudjetilla ja pro bono. Creatia ovat savotassa hyvää hyvyyttään avustaneet mm. Anu Kantola (tuotanto), Jussi Latvala & Samuel Pirttilahti (näyttelyiden ripustus), Janne Palander (Kallion kirjaston erikoishefe) ja Arttu Tolonen (asioiden kääntely). Kiitämme myös Paja&Bureaun mainioita veikkoja näyttelytilan tarjoamisesta ja Fat Lizardin Maija Tuovista virvokepuolesta. Tallinn Beartyn Alvar Ameljušenko‎lle isot karhunhalaukset tästäkin yhteistyöstä, joka jatkaa siitä, mihin kuuden vuoden takainen LOVED-näyttelymme jäi. Nyt voimme kaikki nauttia maksutta taiteesta ja kohtaamisista sen äärellä. Rauhaa ja rakkautta, ystävät. ■

Alexander Prestia: Keep Painting ja Glenn Quigley: Portraits from The Moth and Moon Kallion kirjastossa 10.6.–3.7.2022. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Hurahdusvaara

Saisiko olla seksuaalienergiaa, Jeesusta, enkeliennustuksia, käsihierontaa, Kaiken ja Ei-minkään teoriaa tai peniksen sinetöintiä?

18.9. 2018