Võnge Festival 2021, kuva: Sanna Larmola

Pihvi

Hyvän ihmisen kokoinen juhla – raportti Võnge-festivaalilta

Mitä me olemme kaivanneet, kun olemme kaivanneet yleisötapahtumia? Kenties jotain tällaista.

Sanat: Kivi Larmola

Kuvat: Sanna LarmolaLähdetäänkö Tõrvaan Võnge-festivaalille? No mikä ettei.

Viron suvi on täynnä erilaisia tapahtumia, joista monet kulkevat festivaalin nimellä, vaikka ”kyläjuhla” olisi oikeampi nimi. Usein yhtä tärkeää kuin artistien esiintyminen on yhteisöllisyys, ja huvipuistomaisen järjestetyn toiminnan sijaan painoarvo on juttelulla, paikallisiin asukkaisiin ja satunnaisvieraisiin tutustumisella ja vaikkapa eväiden syömisellä.

Jo portilla meidät saattelee tunnelmaan haitarinsoittaja.

Etelä-Virossa tänä vuonna järjestettävä kiertävä Võnge-festivaali on erinomainen esimerkki sympaattisesta pikkufestivaalista, jossa on chill-out-tunnelmaan viritetty artistikattaus, laadukasta ruokaa josta liki puolet on vegaanista, pienpanimoiden ja laatuviinien kojut ja huolella ekologisiin ja eettisiin arvoihin sitoutuneet yhteistyökumppanit.

Heinäkuun 2. ja 3. päiviin sijoittuva festivaali pidetään Sooglemäen talon mailla, Alan kylässä Valgamaan maakunnan Tõrvassa. Paikalliset ovat innokkaasti mukana ja läheiset kotimajoituspaikat on varattu niin vieraille kuin festivaalin vapaaehtoisille ja työntekijöille.

Latvialainen Elizabete Balčus yhdistää looppeja, sampleja ja huilunsoittoa orgaaniseksi äänikollaasiksi. Tekohedelmät pöydällä ovat äänitriggereitä.

Kylässä on kyläkahvila, joka on auki kun asiakkaita on, parin kilometrin päässä kylästä on niin taajama krouveineen ja kauppoineen, kuin (vastakkaisessa suunnassa) hieno Wagenküllin kylpylä, entinen sanatorio, jossa perheiden ja hotellia tarvitsevien kelpaa polskia kesän hiet ja pölyt pois. Myllylammen rannassa on myös uimapaikka telttailualueineen. Itse festivaalin yhteydessä on sitten se virallinen telttailualue, heti pellolle raivatun pysäköintialueen jälkeen.

”Paikalla myös käyttäydytään kuten vieraisilla kuuluu, huomaavaisesti.Ensimmäisenä helteisellä sänkipellolla huomaa, ettei paikalla ole yhtäkään roskaa, eikä yhden yhtä huonosti käyttäytyvää ihmistä. Võnge-festivaali on turvallinen paikka niin lapsille, vanhuksille kuin hyvätapaisille kotieläimille. Illalla kun bändien poljento hieman kiihtyy, ihmiset saattavat hiukan humaltua, mutta eivät ahdistele toisiaan eivätkä visko palavia tupakannatsoja luontoon.

Virolainen Yasmyn tanssitti yleisöä.

Tunnelma on kuin olisi avannut oman useamman hehtaarin pihansa ystäville, naapureille ja satunnaisille ohikulkijoille, ja paikalla myös käyttäydytään kuten vieraisilla kuuluu, huomaavaisesti. Ovathan vapaaehtoistyöntekijät ja järjestäjätkin kuin hymyileviä kyläemäntiä ja -isäntiä.”Mitä me olemme kaivanneet, kun me olemme kaivanneet yleisötapahtumia?”

Ystävällisyys palkitaan sillä, että ohjelma on hyvää, bändit ja artistit tekevät parhaansa, ja yleisö saa tanssia kuin koronarajoituksia ei olisi ollutkaan, turvalliset välimatkat säilyttäen.

Mitä me olemme kaivanneet, kun me olemme kaivanneet yleisötapahtumia? Kenties jotain tällaista, ja jos korona on saanut entistä useammat valitsemaan sympaattiset pikkujuhlat pahimpien massafestareiden sijaan, on palkintona kenties kätketty jalokivi jota ei muuten olisi löydetty.

 ■

Võnge on ennen kaikkea yhteisötapahtuma, ja sopii koko perheelle.
…kuten tästäkin näkyy.
Vip-katsomon muodostavat satunnaisesti sirotellut heinäpaalit, joiden päällä kelpaa ottaa rennosti. Jokainen vieras on yhtä etuoikeutettu.
Jouhikkoduo Puuluup on koronatauon aikana kirinyt entisestään, ja saanut mahtavaan esiintymiseensä suorastaan hurmiollisia sävyjä. Hienoa oli päästä kokemaan yhtye ilman tungosta ja lavarakenteita, sielunmaisemassaan heinäniityllä.
Puuluup ja katsojat.
Virolainen I Wear*Experiment tarjosi suuren lavan musiikkitunnelmaa myöhäisiltaan.
Portobello-sienisalaatti ja tarkoin valittu portugalilainen valkoviini. Festarisafka on saavuttanut pisteen, josta on vaikea päästä paremmaksi.
Innokas festivaalivieras…
…ja sen emäntäväki.

Arvostelu

Kiitämme
• festivaalia


Moitimme
• paarmojaVõnge-festivaali kutsui meidät tsekkaamaan tänä vuonna Tõrvaan asettuneen kiertävän kulttuuritapahtuman. Välitimme kutsun (COVID-teknisistäkin syistä) Tallinnassa asuville Kivi ja Sanna Larmolalle. Ylisanoista huolimatta juttua ei ole tehty kaupallisessa yhteistyössä – mitä nyt matkat ja ylläpito kustannettiin. Tältä siellä Larmolan pariskunnan mielestä ihan oikeasti tuntui ja näytti.

JÄIKÖ NÄLKÄ?