Show

Yhdellä sanalla: me räjäytetään

Creat solmi YYA-sopimuksen uuden monitaidefestivaalin kanssa. Se järjestetään kesällä 2021 Äänekoskella.

Creat mukana yhteistyössä:
Ääniä Festivaali
26.7.–1.8.2021 Äänekoski

Kesällä 2021 ajetaan taas!

Creatin näyttelyt ja muut tapahtumat ovat aina perustuneet siihen, että houkutellaan koolle hemmetisti kaikenlaisia ihmisiä ja tungetaan heidät samaan tilaan, jotta intiimit kohtaamiset olisivat väistämättömiä. Tämän muistavat etenkin Albertinkatu 12:n veteraanit. Koska tunnelman fyysinen tiivistäminen ei näinä aikoina ole järkevää, olemme mieluummin olleet näyttelytoiminnan ja muun tapahtumasählingin kanssa hissukseen kuin opetelleet ajamaan käsijarru päällä.

Tilanne ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö mielessä olisi uusia juonia tulevaisuutta ajatellen. Mainittakoon niistä tässä kohtaa yksi: tähän asti lähinnä Kinnusten keihäänheittäjäsuvusta, Pub Markuksesta ja piotalloudesta tunnettu Äänekoski muuttuu kesällä 2021 kulttuurikaupungiksi ainakin yhden viikon ajaksi. Monitaidefestivaali Ääniä kuulosti sen verran kannatettavalta hommalta, että Creat sohaisee auttavan lusikkansa paikallisesti tuotettuun soppaan.

Voittoa tavoittelematonta Ääniä Festivaalia järjestää joukko nykyisiä ja entisiä äänekoskelaisia, joita yhdistää halu nostaa esiin paikallista kulttuuriosaamista sekä tuoda kotipaikkakunnalleen koko maasta kiinnostavia taiteilijoita ja esiintyjiä.

”Meille muodostui nopeasti yksimielinen ajatus siitä, että haluamme tuoda paikkakunnalle tarjolle kulttuuria ja taidetta laajalla skaalalla”, sanoo festivaalin vastaava tuottaja Jasu ”Jazzmaster” Rossi.

”Creat #eroticlifestyle DJ’s on jo varannut soittoslotin paikallisesta Makkarakastike-nimisestä kotiruokaravintolasta.”

Kulttuurituotanto Creat osk on solminut festivaalin järjestäjien kanssa YYA-sopimuksen. Ystävyyden, yhteistyön ja avunannon muodot hahmottuvat matkan varrella, mutta Creat #eroticlifestyle DJ’s on jo varannut soittoslotin paikallisesta Makkarakastike-nimisestä kotiruokaravintolasta.

Kotikaupunkinsa Helsingin lisäksi Creat on aiemmin järjestänyt näyttelyitä tai ollut mukana muunlaisessa kulttuuritykittelyssä mm. Kokkolassa, Iisalmessa, Seinäjoella, Turussa, Tallinnassa, Tukholmassa ja Ahvenanmaan Kökarissa. Mauri Pekkarisen kotimaakuntaan tunkeutuminen tukee siis mainiosti osuuskunnan passiivis-aggressiivista geopoliittista laajenemisstrategiaa.

Tapahtuma-alaa järkyttäneestä pandemiavuodesta huolimatta tuottajahefe Rossi rakentaa työryhmineen monitaidetapahtumaa luottavaisin mielin. Turvallisuus on otettu mukaan jo tapahtuman perusrakenteiden ja toimintamallien suunnitteluvaiheessa. Tekijät seuraavat tiiviisti, kuinka viranomaisrajoitukset ja -suositukset sekä alan yleiset käytänteet muuttuvat.

”Toiveenamme on löytää Äänekoskelta yllättäviäkin paikkoja taiteen esittämiseen. Aiomme esimerkiksi jakaa ohjelmaa useisiin pienempiin tapahtumiin, ja panostamme heti alusta alkaen myös vaihtoehtoisiin tapoihin osallistua ja nauttia taiteesta.” ■

Ääniä Festivaali järjestetään Äänekoskella 26.7.–1.8.2021. Sitä odotellessa ostohousut jalkaan ja festarin verkkokauppaan, mars! Sieltä saa esim. erittäin asiallisia heijastimia sekä Creatin pipoja.

JÄIKÖ NÄLKÄ?