Show

Joa Korhosen ensimmäinen näyttely Helsingissä: Clairvoyants – Selvännäkijät

Kevään 2020 näyttelymme taiteilija Joa Korhonen kertoo mitä, miten, missä, milloin ja miksi hän maalaa.

Joa Korhonen: Clairvoyants – Selvännäkijät
12.–15.3.2020
Paja&Bureau, Helsinki

Sara-yhtyeestä tuttu Joa Korhonen avaa maalauksillaan Creatin kevään 2020 näyttelykauden. Clairvoyants – Selvännäkijät on hänen ensimmäinen näyttelynsä Helsingissä. Se on esillä Paja&Bureaun galleriatilassa pitkän viikonlopun ajan: avajaisia vietetään torstaina 12.3. alkaen klo 18, ja sunnuntain jälkeen se oli sitten siinä. Toisin sanoen ei kannata kuhnailla. Mennään nytkin suoraan asiaan.

Mitä maalaat?

”Maalaan potretteja akryyliväreillä, mielikuvituksesta.”

Miten maalaat?

”Nykyään luonnostelen maalaukset ensin Procreate-ohjelmalla. Luonnokset alkavat usein vapaasti väreillä sommitellen. Sotkusta alkaa sitten jossain vaiheessa ilmestyä hahmoja. Siitä hahmo siirtyy kankaalle, ensin ääriviivat ja sitten teloilla ja pensseleillä maalikerroksia, kunnes haluttu jälki erottuu kankaalla.”

Missä maalaat?

”Luonnokset syntyvät oikeastaan missä tahansa, mutta lopullinen maalaus syntyy taidetilalla Tampereella. Jaan tilan kahden muun taiteilijan kanssa, ennen maalaukset syntyivät kotona omissa oloissa. Välillä on kiva vaihtaa ajatuksia ja jos uskaltaa, voi kysyä mielipiteitä omaan tekemiseen jo siinä maalausvaiheessa. Yksin tekeminen on kuitenkin ehkä se turvallisin ja mieluisin. Ennen kuuntelin soundtrackeja maalatessani, mutta näitä uusia tauluja tehdessä hiljaisuus tuntui toimivan.”

Siellä niitä valmistuu.
Siellä niitä valmistuu.

Milloin maalaat?

”Haluan yleensä olla illat rauhassa, ja minulla inspiraatiopiikki ajoittuu usein aamuun, joten yritän aamupäivällä aloittaa. Neljä tuntia taitaa olla sessioiden pituus, joskus pitempäänkin, mutta tuon jälkeen en pysty keskittymään enää kunnolla. Yllättävän uuvuttavaa hommaa, vaikka välillä tuntuu, että sitä vain istuu ja tuijottelee maalausta. Kotona maalatessa tuli joskus todella pitkiä maalaushetkiä, kahdeksan tuntia menee yllättävän nopeasti, ajantaju katoaa.”

Miksi maalaat?

”Tykkään siitä tunteesta, kun saan taulun valmiiksi. Vähän samanlainen tunne, kun saa hyvän biisin valmiiksi. Sellainen vuoristorata: olen luonut jotain suurta, olen ihan paska, ja sitten lopuksi viileä hyväksyntä. Ehkä myös jonkinlainen tarve jättää itsestään tänne jotain ja ehkä samalla koskettaa ihmisiä, tai sitten muutaman peukun ja sydämen vuoksi.” ■

Joa Korhonen: Clairvoyants – Selvännäkijät
Avajaiset to 12.3.2020 klo 18
Näyttely avoinna pe–su 13.–15.3 klo 12–18
Paja&Bureau, Korkeavuorenkatu 7 (sisäpiha), Helsinki


EDIT 2021: …ja sitten kävi näin.

JÄIKÖ NÄLKÄ?