saharanta-1
Kuvassa kahvilaa ei ole vielä palautettu alkuperäiseen tarkoitukseensa eli varastoksi.

Show

Creat Space löysi uuden kesäkodin

Avajaistanssit pyöräyttää käyntiin torstaina 28.6.2018 Jaakko Laitinen & Väärä raha.

Syksystä 2015 asti Helsingin galleriakenttää räjäytellyt Creat Space muuttaa nyt pois Punavuoresta. Osoitteessa Albertinkatu 12 on järjestetty kymmeniä näyttelyjä, jotka ovat keränneet yhteensä tuhansia kävijöitä. Kivijalkagallerian seinät tulivat vastaan sekä fyysisesti että henkisesti, joten on aika vaihtaa maisemaa.

”Galleriatoiminta on kuin polkupyörällä ajamista: kannattaa pysyä liikkeellä, ettei kaadu”, kommentoi kuraattori Ville Malja.

Uusi galleriatila löytyi paikasta, joka nauttii valtakunnallista mainetta kaikille avoimena kulttuuriparatiisina. Ovensa Creatille avaa nyt Kokkolan Ykspihlajassa sijaitseva Kahvila Saha.

”Kaavoitusteknisistä syistä Kahvila Sahan oli pakko muuttaa ravintolatilansa toistaiseksi varastoksi. Päätimme varastoida sinne henkisen omaisuutemme, jolle ei Helsingissä ole juuri nyt tilaa”, sanoo Creatin työläinen Janne Flinkkilä.

Kesän ensimmäisen näyttelykokonaisuuden avajaisia juhlitaan 28. kesäkuuta. Varaston seinille ripustetaan Tuisku Lehdon valokuvanäyttely Hey Nuts, Show Me Some Guts. Se esittää nuoret mielenterveyskuntoutujat heidän omilla ehdoillaan. (Lue lisää näyttelystä Helsingin Sanomista.) Toisen näkökulman teemaan avaa samassa tilassa Sara Hornigin & Karoliina Paanasen kuvasarja Puolet meistä, joka käsittelee masennusta läheisen kokemuksen näkökulmasta.

Toisin kuin tuottavuusloikkiinsa kompasteleva yhteiskuntamme, Ykspihlajan kyläyhteisö ei syrji eikä syrjäytä ketään. Esimerkiksi alkoholistit, koevapaudessa olevat vangit ja mielenterveyskuntoutujat otetaan mukaan yhteisiin töihin siinä missä muutkin. Tällä näyttelykokonaisuudella Creat haluaa avata samaa ajatusmaailmaa ja osaltaan pestä pois häpeän leimaa asioista, jotka ovat osa elämää.

Kahvila Sahan perustaja ja Ykspihlajan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Outi Airola puhui aiheesta Inhimillisten Uutisten haastattelussa: ”Yhteiskunnan pitäisi myöntää, että me kaikki olemme epätäydellisiä eri tavoilla. Jos taas ajattelee ihmissuhteita ja elämää, eihän täydellisyydessä ole mitään kiinnostavaa.”

Avajaiset alkavat kello 18 teemaan liittyvällä keskustelutilaisuudella, jossa ääneen pääsee paikallinen kokemusasiantuntija, ihmisoikeustarkastaja Tom Stenman. Iltaa jatkaa Creatin vanha toveri Jaakko Laitinen, joka esiintyy Väärä raha -yhtyeineen Kahvila Sahan pihassa kello 19.

Tarjolla on myös tietoa tämän kesän Ykspihlajan Kulttuuriviikoista. Creat on senkin tapahtuman yhteistyökumppani. Tai oikeastaan ihan vain kaveri.

Niin, ja Kahvila Sahan popup-teltassa on anniskeluoikeudet. Byrokraatit veivät katon pään päältä, mutta telttaan ei rakennuslupia tarvita. Tervetuloa Ykspihlajaan! Skaala on mieletön!

Creat ♥ Saha
Ykspihlaja, Kokkola
Avajaiset to 28.6. klo 18–22 Kahvila Sahan varastossa ja pihapiirissä
Varastoon vapaa pääsy avajaisista lähtien joka päivä klo 12–22

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Perse on uusi musta

Vuosi 2014 on ollut tasa-arvoisen avioliiton, Ukrainan kriisin, sote-uudistusväännön ja perseen vuosi.

23.12. 2014