Show

Rajalla – Olli Kiviluodon Psyykekarkkia on löytöretki tajunnan ja todellisuuden väliseen tilaan

Pohjanmaan psykedeliamusiikkiskenen hovikuvittajan Olli Kiviluodon Psyykekarkkia-näyttelyssä maalausten pinnat väreilevät ilman huumausaineiden vaikutusta. Creat Spacessa on esillä hänen esikoisnäyttelynsä Helsingissä. Se sisältää muun muassa originaaleja Oranssi Pazuzun ja Kairon; IRSE!:n kansitaiteista.

Sanat: Jose Riikonen
Kuvat: Ville Malja & Jussi Helttunen


Seisomme taiteilija Olli Kiviluodon kanssa pimeässä vessassa. Vieressämme on maalaus, jossa on psykedeelisiä koukeroita.

Kiviluoto laittaa eriväristä valoa säteilevän lampun päälle, ja katso: Maalauksen pinta alkaa muuttua ja siitä nousee esille uusia kuvia. Pikkuhiljaa vanha kuva menee ikään kuin rajan yli ja muuttuu toiseksi.

Samantyyppisiä kokemuksia voi kokea, jos syö esimerkiksi LSD:tä tai psykoaktiivisia sieniä. Nämä aineet saavat aivot erikoiseen tilaan, jossa tietynlaiset pinnat alkavat ikään kuin elää.

Creat Spacen juuri alkaneessa Psyykekarkkia-näyttelyssä koko tila on valaistu niin, että maalaukset heräävät henkiin.

”Olen aikaisemmin käyttänyt näyttelyissäni tätä tekniikkaa yksittäisten maalausten kohdalla, mutta nyt halusin tehdä kokonaisteoksen. Että se olisi psykedeelinen kokemus ilman huumeita”, Kiviluoto sanoo.

Kuraattori Jesse Jaksola ♥ Olli Kiviluoto.
Creat ♥ ”Härmän hämyt”.

Seinäjoelta kotoisin oleva Kiviluoto on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, mutta vajaat kymmenen vuotta sitten häntä alkoi kiinnostaa oma ilmaisu, joka ei ollut erityisen kaupallista.

Piti alkaa maalata tauluja. Psykedeelisiä tauluja.

”Maalauksissani on paljon toistuvia elementtejä, läpikuultavuutta ja sellaista lonkeromeininkiä ja lihallisuutta. Spiraali on toistuva teema, ja koukerot ja liike, joka voi jatkua loputtomiin. Olen yrittänyt tehdä suorakulmaisia juttuja, mutta aina ne vääntyvät vituralleen.”

Jos pitäisi luokitella itsensä johonkin suuntaukseen, Kiviluoto sanoo olevansa taiteensa puolesta psykedeelikko. Maalauksissa on tosin myös aimo annos surrealismia, sillä monet maalaukset ovat hyvin unenomaisia.

Mutta tosiaan, kyllä ne erittäin psykedeelisiä ovat. Mitä se sana oikeastaan tarkoittaa?

Mara Balls ♥ Psyykekarkkia. (Kuva sisältää tuotesijoittelua.)
Creat Spacen avajaiskansa äänestää pulloillaan.

Ihmisen aivoja on tutkittu silloin, kun koehenkilö on ollut psykedeelisten huumausaineiden vaikutuksen alaisena.

Silloin aivot käyvät ikään kuin ylikierroksilla. Ärsykkeitä vastaanotetaan käsiteltäväksi valtava määrä ja asioita alkaa nähdä, kuulla ja ajatella aivan erilaisista kulmista. Ääni voi esimerkiksi olla visuaalista.

”Minua kiinnostavat mutaatiot ja evoluutio. On niin paljon vahinkoa ja sattumaa.”

Psykedeelinen kokemus voi hyvin olla sellainen, jota on hirveän vaikeaa yrittää sanallisesti selittää. Se oli vain… jotain.

Niin ikään Kiviluodon maalauksia on vaikeaa verbalisoida muutoin kuin siten, että ne tuottavat tosiaan kovasti ärsykkeitä.

Ne myös muuttavat muotoaan ja liikkuvat rajojen ylitse jatkuvasti ilman erikoisvalojakin: käännä vaan maalausta seinällä 90 astetta, ja se on jotain ihan muuta ja ehkä kiinnostavampaa kuin aiemmin.

”Minua kiehtoo sellainen rajalla olon tunne, joka on vaikeasti selitettävissä. Kiinnostaa hakea sitä rajaa, milloin jokin asia muuttuu toiseksi. Näen elämänkin sellaisena. Minua kiinnostavat mutaatiot ja evoluutio. On niin paljon vahinkoa ja sattumaa.”

Todellisuus kaareutuu.
Pukukoodi: Yö-paita ok.

Nykyään liiallisiin aistiärsykkeisiin ei tarvita edes sieniä tai happoa: jatkuvasta ärsykevirrasta pitävät huolen some ynnä muut tietoyhteiskunnan asiat, jotka saattavat joskus ahdistaa. Joka paikasta tulee jotain koko ajan.

Kiviluoto sanoo olevansa sillä lailla vanhanaikainen, että hän ei ole lähtenyt somehommiin mukaan.

”Sitä varmaan purkaa tätäkin noihin maalauksiin. Sitä hämmennystä, joka minulla on nykyajan äärellä.”

Olli Kiviluoto: Psyykekarkkia – levynkansia ja muita maalauksia
Creat Space, Albertinkatu 12, Helsinki
16.–28.2.2017
Avoinna klo 12–18 (maanantaisin suljettu)
Bussit 14, 17 ja 18 (pysäkki: Merimiehenkatu)

Creat Space ♥ Olli Kiviluoto.
Creat Space ♥ Olli Kiviluoto.

Olli Kiviluoto (s. 1979) on nurmolaislähtöinen kuvataiteilija, joka on myöhemmin ajautunut Turkuun. Kiviluodon maalaustyyli on epämääräinen sekoitus psykedeliaa, surrealismia, futurismia ja kubismia. Tärkein yhteinen nimittäjä hänen töilleen on liikkeen vaikutelman luominen. Hänet tunnetaan myös Oranssi Pazuzu- ja Kairon; IRSE! -yhtyeiden kansitaiteilijana.

Creat Spacen näyttelytoimintaa tukee Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy
 
”Olemme Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla äärimmäisen iloisia voidessamme toimia kulttuurin voiteluaineena ja täten olla omalta osaltamme mahdollistamassa myös nousevan ja uudenlaisen kulttuurin esiinmarssia.”
laitilan_wirvoitusjuomatehdas_tehtaalla
Näyttely on järjestetty yhteistyössä Svart Recordsin kanssa. Myynnissä Oranssi Pazuzun ja Kairon; IRSE!:n levyjä – kortti käy!
 
svartlogo

JÄIKÖ NÄLKÄ?