Peak Experience avasi ovensa loppiaisaattona ja viipyy Creat Spacessa tammikuun 17. päivään asti.

Show

Peak Experience tuo David Lynchin Albertinkadulle

Twin Peaksin kolmoskautta odotellessa voi tulla Creat Spaceen pöllöilemään.

Peak Experience
Anoschkin, Ivana Helsinki, Heljakka, Kallionkieli, Kasurinen, Kettunen, Laine, Lehtinen, Tukiainen, Ramirez
Creat Space
5.-17.1.2017


Twin Peaks -sarjan innoittama ryhmänäyttely avaa vuoden 2017 Albertinkadun Creat Spacessa.

Näyttely sai alkukipinänsä, kun sen kuraattori Kati Heljakka osallistui taiteilevan tutkijan roolissa Twin Peaks -aiheiseen tieteelliseen konferenssiin Manchesterissa keväällä 2015.

”Olen sittemmin tutkinut televisiosarjan vastaanottoa etenkin leikin näkökulmasta”, Heljakka kertoo.

”Raisa Kettusen lelullistamien Twin Peaks -valokuvien innoittamana minulle syntyi idea taidenäyttelystä, johon osallistaisin kutsunäyttelyn hengessä suomalaisia taiteilijoita, joilla on jonkinlainen suhde televisiosarjaan; katsojina, leikkijöinä, luovan työn tekijöinä ja taiteilijoina.”

Tästä lähtökohdasta syntyi kymmenen tekijän dream team, jossa on mukana myös kolumbialainen taiteilija.

Näyttelyn työryhmään kuuluvat Heljakan itsensä lisäksi monipuolisesta tuotannostaan kansainvälisesti tunnetut nykytaiteilijat Jasmin Anoschkin, Mari Kasurinen ja Katja Tukiainen, kansainvälinen vaate-, taide- ja filmibrändi Ivana Helsinki, korusuunnittelija Henna Kallionkieli, visuaalisia maailmoja ammatikseen luovat ja valokuvaavat Johanna Lehtinen ja Carina Laine, amigurumitaiteilija Jennifer Ramirez sekä muun muassa lelukuvistaan ja kuvaleikistään tunnetut Raisa Kettunen.

 Kutsunäyttelyn on kuratoinut kuvassa virnistelevä porilainen tutkija-taiteilija Kati Heljakka, joka siskoineen teini-iässä pysäytti videonauhan kuvan aina Killer-Bobin hiipiessä paikalle.
Kutsunäyttelyn on kuratoinut kuvassa virnistelevä porilainen tutkija-taiteilija Kati Heljakka, joka siskoineen teini-iässä pysäytti videonauhan kuvan aina Killer-Bobin hiipiessä paikalle.
”I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.”
”I have no idea where this will lead us, but I have a definite feeling it will be a place both wonderful and strange.”

Näyttelyn nimi, Peak Experience, viittaa huippukokemukseen. Huippukokemus kuvaa amerikkalaisen psykologin Abraham Maslowin (1908–1970) mukaan onnen ja täyttymyksen hetkeä, jolla on merkitystä hyvinvoinnille ja henkiselle kehitykselle. Itsensä toteuttamisen tarpeen Maslow sijoitti tunnetun tarvehierarkiansa huipulle.

Leikkiessään ihminen on luovimmillaan, ja leikintutkimus tunnistaakin leikkiin liittyvät elämykset mahdollisiksi huippukokemuksiksi. Leikkiessään ihminen voi kokea mielikuvitukseen ja itseilmaisuun liittyvää mittaamatonta mielihyvää.

Huippukokemus Albertinkadun korkeimmassa kohdassa.
Huippukokemus Albertinkadun korkeimmassa kohdassa.
Katja Tukiainen maalasi saappaansa avajaisten kunniaksi.
Katja Tukiainen maalasi saappaansa avajaisten kunniaksi.

Joskus leikin aiheeksi nousee erityisen vaikutuksen tehnyt kulttuurituote. Nykyajan poptaiteelle on leimallista mediasisältöjen uudelleenkuvittelu ja tarinallisilla maailmoilla leikittely.

Jäljittely ja moniulotteinen viittaaminen erilaisiin tarinamaailmoihin ovat tyypillistä paitsi nykytaiteelle, myös aikuisten lelusuhteille ja leikkikulttuureille. Mimeettinen lähestymistapa ikonisiin kulttuurintuotteisiin, kuten televisiosarjoihin, liitetään leikin lisäksi alkuperäisiä tuotantoja eri tekniikoin ja mediarajat ylittävin viittauksin jäljittelevään toimintaan – fanitaiteeseen ja tribuutteihin.

Peak Experience on tehty taiteelliseksi tribuutiksi David Lynchin ja Mark Frostin luomalle maagiselle tarinamaailmalle. Se leikittelee taideteoksilla, tilallisilla tunnelmilla ja osallistujien mielikuvituksella.

Näyttelyssä minimalismi kohtaa kruusatun, muovimateriaali luonnonmystiikan ja kauneus kauheuden. Samanaikaisesti läsnä ovat myös huumori, ilkikurisuus, unenomaisuus ja mystiikka.

Bob ei näy kuvassa, mutta Bob on talossa. Edelleen.
Bob ei näy kuvassa, mutta Bob on talossa. Edelleen.

Twin Peaks -televisiosarjan ensiesityksestä tuli viime vuonna kuluneeksi neljännesvuosisata. Kulttimaineen tavoittanut ja uusia yleisöjä edelleen keräävä sarja saa lähitulevaisuudessa jatkoa David Lynchin ja Mark Frostin käsikirjoittamana ja Lynchin ohjaamana.

Sarjan kolmannen tuotantokauden lanseeraamisen odotetaan ajoittuvan alkuvuoteen 2017. Viime puheissa tarkemmaksi ajankohdaksi on uumoiltu huhtikuuta.

Peak Experience
Creat Space, Albertinkatu 12
5.–17.1.2017
Avoinna joka päivä klo 12–18 (maanantait suljettu)
Bussit 14, 17 ja 18 (pysäkki: Merimiehenkatu)
Myynnissä teosten lisäksi Peak Experience -aiheisia käsityötuotteita. Hinnat alkaen 2 euroa. Kortti käy.

Creat Spacen näyttelytoimintaa tukee Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy

”Olemme Laitilan Wirvoitusjuomatehtaalla äärimmäisen iloisia voidessamme toimia kulttuurin voiteluaineena ja täten olla omalta osaltamme mahdollistamassa myös nousevan ja uudenlaisen kulttuurin esiinmarssia.” laitilan_wirvoitusjuomatehdas_tehtaalla

Peak Experience -työryhmä aakkosjärjestyksessä

Jasmin Anoschkin (s. 1980) on Porisssa syntynyt helsinkiläinen kuvanveistäjä, joka on valmistunut Kuvataideakatemiasta vuonna 2004. Räiskyväksi ekspressionistiksi luonnehdittu taiteilija työstää puuta kirveellä ja moottorisahalla sekä muotoilee savea ronskilla otteella. Teokset ovat pohjavireeltään rosoisia ja juurevia, ne ovat vahvasti sidoksissa lapsuuden mielikuvitusmaailmaan, leikkeihin ja leluihin.

Anoschkinin ensimmäinen yksityisnäyttely on ollut vuonna 2003, jonka jälkeen hänen töitään on ollut runsaasti esillä niin koti- kuin ulkomaillakin (mm. Taidehalli, Purnu, Lönnströmin taidemuseo, Galleria Sculptor, Washington D.C. , Nizza, Berliini). Vuonna 2012 Anoschkin valittiin vuoden nuoreksi Satakuntalaiseksi kuvataiteilijaksi ja vuonna 2014 hänet valittiin Arabian taideosastoyhdistyksen jäseneksi. Taiteilijan teoksia löytyy mm. WAM, Niemistö kokoelmasta Hämeenlinnan taidemuseosta, Vantaan taidemuseon, Paulon säätiön, Lönnströmin taidemuseon sekä Suomen valtion kokoelmista.

Ivana Helsinki on suomalainen, itsenäinen vaate-, taide- ja filmibrändi, joka yhdistää skandinaavista tunnelmaa ja slaavilaista raakaa melankoliaa herkällä otteella. Paola ja Pirjo Suhonen perustivat brändin vuonna 1998. 18 vuoden aikana he ovat kasvattaneet Ivana Helsingistä kansainvälisen superbrändin. Kaikki Ivana Helsingin mallistot pohjautuvat Paola Ivana Suhosen omiin lapsuuden muistoihin, kesän loputtomiin öihin ja hänen rakkauteensa eläimiä kohtaan. Paolan näkymys ympäröivästä maailmasta muuntuu luontevasti niin vaatteeksi kuin kodin tekstiileiksi.

Paola Suhonen on tunnettu Ivana Helsingin lisäksi myös itsenäisenä taiteilijana. Paola on palkittu elokuvantekijä ja hänen erikoisosaamistaan on 16-millimetriselle filmille kuvaaminen. Analoginen filmi sekä rouhea jälki ovat ominaisia Paola Suhosen elokuville ja dokumenteille. Vuosina 2008–2013 Paola opiskeli Yhdysvalloissa ja valmistui American Film Instituten opinahjosta filmitaiteen maisteriksi vuonna 2013. Paola voitti myös arvostetun Student Emmy palkinnon elokuvastaan, jonka jälkeen elokuva palkittiin parhaasta elokuvantekemisestä monilla muillakin filmifestivaaleilla. Tällä hetkellä Paola Suhonen opettaa elokuvantekoa sekä valokuvausta Helsinki Design Schoolissa.

Kati Heljakka (s. 1975) on materiaaliseen ja luovaan leikkiin erikoistunut porilainen tutkijataiteilija, joka työskentelee Turun Yliopistossa. Taiteen tohtoriksi vuonna 2013 Aalto Yliopistosta väitellyt Heljakka on osallistunut leluaiheisilla teoksillaan taidenäyttelyihin vuodesta 2007 alkaen, jolloin hän opiskeli visuaalista kulttuuria Taideteollisen korkeakoulun Porin Taiteen ja median osastolla.

Heljakan töitä on ollut esillä lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä ympäri Suomen, Portugalissa, New Yorkissa ja San Franciscossa. Taiteessaan Heljakka tarkastelee valokuvien, installaatioiden ja osallistavien teosten kautta lelumedian tarinankerronnallisia, artefaktisia ja digitaalis-sosiaalisia ulottuvuuksia. Kulttuurin lelullistumisilmiön lisäksi Heljakkaa kiinnostaa tilojen ja maisemien kautta rakentuva, leikkiin kutsuva ja mielikuvituksen aktivoiva tunnelma.

Henna Kallionkieli (s. 1985) on porilainen kultaseppä, joka työskentelee pajassaan Korustudio Linnassa (Korusuunnittelu Henna K). Kultasepäksi Kallionkieli valmistui 2014, ja sitä ennen hän on suorittanut myös ylioppilastutkinnon, liiketalouden tradenomi -tutkinnon sekä kultasepänalan artesaanin tutkinnon.

Kallionkielen töitä on ollut näytillä 2010 vuodesta lähtien ympäri Suomea sekä myös Japanissa. Koruissaan hän haluaa poiketa tavallisesta suomalaisesta muotoilusta sekä tehdä yksityiskohtaisia ja kruusattuja koruja.

”My Little Pop Icons” -teossarjastaan kansainvälisesti tunnettu kuvataiteilija Mari Kasurinen (s. 1984) katselee populaarikulttuuria kuin televisiota ja käsittelee näkemäänsä pop-taiteen keinoin. My Little Pop Icons -veistoksillaan Kasurinen tutkii erityisesti henkilöbrändäystä, henkilökulttia, moninaisuutta populaarikulttuurissa sekä konsumerismia.

Kasurisen My Little Pop Iconit laukkasivat kansainvälisten päämedioiden suosioon jo vuonna 2009. Teossarjan ovat huomioineet muun muassa The Huffington Post, Time.com, Wired, YLE, The Guardian sekä StarWars.com. Kasurisen veistoksia on ollut esillä maailmanlaajuisesti niin gallerioissa kuin taidemuseoissakin laajalti Euroopassa, Amerikassa sekä Kanadassa. Art Basel -taidemessuilla Kasurinen oli esillä vuosina 2012-13. Kasurista edustaa sveitsiläinen taidegalleria Galerie Gmurzynska.

Raisa Kettunen (s. 1975) haluaa korostaa ettei hän ole valokuvaaja. Hän pitää kuitenkin tärkeiden, pienten, kummallisten ja ihmeellisten asioiden valokuvaamisesta. Hänen suosikkikuvauskohteitaan ovat toistuvat Japanin-matkat, hänen pelastetut kaniininsa ja venäläinen koiransa, hänen kaksi lastaan, ujo amerikkalainen aviomiehensä ja mikä tahansa Nuuksiossa sijaitseva kohde. Kettusen luovan valokuvauksen suosikkikohteena toimii muotinukke Blythe.

Helsinkiläinen Kettunen on kirjoittanut kolme vegaanikeittokirjaa ja on tunnettu kädentaitaja ja skräppääjä. Päivätyönsä lisäksi Raisalla on yritys, PINKKIS, joka valmistaa uniikkeja kantokasseja Blythe-nukeille, pussukoita, rooliasuja ja koruja.

Carina Laine (s. 1975) on helsinkiläinen visualisti sekä itseoppinut graafinen suunnittelija ja valokuvaaja, joka työskentelee projektipäällikkönä ja graafikkona viinialan yrityksessä Helsingissä.

Helsinki Design Schoolin visuaalisen tutkinnon vuonna 2014 suorittanutta Lainetta kiehtoo visuaalinen ilmaisu ja tarinankerronta sekä visuaalisten tyylien ja identiteettien luomisen välineet. Inspiraationlähteenä Laineen töissä toimii etenkin Pohjois-Amerikan kulttuurinen ja maisemallinen monimuotoisuus.

Johanna Lehtinen (s. 1973) on porilainen yrittäjänä toimiva valokuvaaja, graafinen suunnittelija ja kirjailija. Johanna on erikoistunut sisustus- ja lifestyle-valokuvaukseen. Hän on kuvannut muun muassa seuraaviin lehtiin: Koti ja Keittiö, Avotakka, Deko,Kodin Kuvalehti, Kotivinkki, Häät-lehti, ET Matkaopas, Maalla, Unelmien Talo ja Koti, Meidän Mökki, Meidän Talo, Plaza Koti, Oma Koti Kullan Kallis, Anna, Me Naiset.

Lehtisen ensimmäinen suomalaisia kesäkoteja käsittelevä kirja ”Laiturilla” julkaistiin maaliskuussa 2015. Toinen kirja on tekeillä ja se ilmestyy keväällä 2017. Hän suunnittelee myös valokuvajulisteita ja printtejä By Johanna Lehtinen tuotemerkilleen. Tuotteita on myynnissä maailmanlaajuisesti. Hänen suurin inspiraation lähteensä on luonto ja erityisesti meri. Teoksissa sekä graafisessa suunnittelussa on kauneuden lisäksi ominaista tietty minimalistisuus.

Katja Tukiainen (s. 1969 Porissa) on tunnustettu kuvataiteilija, jonka teoksia on ollut esillä merkittävissä kansainvälisissä näyttelyissä ja hankittu useisiin julkisiin kokoelmiin. Jo 90-luvun puolivälissä Tukiaisen maalaukset alkoivat hehkua pinkin ja vaaleanpunaisen sävyissä ja niihin ilmestyivät hänen söpöt, mutteivät harmittomat tyttöhahmonsa. Siitä lähtien hänen tyttönsä ovat esiintyneet paitsi hänen maalauksissaan ja veistoksissaan, myös hänen seinämaalauksissaan, sarjakuvissaan ja jopa tatuoituina ihmisten iholle. Hän kutsuu hahmojaan ”hyväsydämiseksi tyttöarmeijakseen”.

Tukiainen opiskeli kuvataiteen maisterin tutkintonsa Helsingissä, ja on opiskellut maalaustaidetta myös Venetsian kuvataideakatemiassa. Venetsiassa asuessaan hänet valittiin ensimmäisiä kertoja mukaan kansainvälisiin ryhmänäyttelyihin. Palattuaan Suomeen vuonna 1995 hän piti ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Helsingissä ja herätti tuolloin taideyleisön pinkeillä norsuillaan.

Tukiainen on työskennellyt taiteilijaresidensseissä Italiassa, New Yorkissa, Japanissa ja Ruotsissa. Tukiaisen taiteen on sanottu tarjoavan ajattelemisen aihetta söpöissä kuorissa. Hän itse sanoo haluavansa tarjota katsojille taianomaisia ja lumoavia kokemuksia, joissa ”hyvä voittaa pahan 6–0”.

Jennifer Ramirez (s. 1986) on kolumbialainen taiteilija ja tutkija, joka asuu Helsingissä. Hän on toinen nettiympäristössä toimivan The Sun and the Turtle -yhteisön luojista. Ramirez jakaa yhteisössä amigurumeihin liittyvää tietotaitoa, kuten ohjeita näille virkatuille leluille ja tutkii tämän käsityötaiteen perinnettä. Häntä kiinnostavat erityisesti niin amigurumien alkujuuret kuin niihin liittyvä tee-se-itse-kulttuuri.

Viestinnän ja sosiaalisen median manageroinnin parissa sivutoimisesti työskentelevä Ramirez auttaa yrityksiä murtamaan luovaan työhön liittyviä paradigmoja. Hän on osallistunut näyttelyihin New Yorkissa ja Helsingissä. Tässä näyttelyssä Ramirez kutsuu katsojan vuorovaikutukseen amiguruminsa kanssa esittäen kysymyksen kehon haltuunotosta ja persoonallisuuden muutoksista arkipäiväisessä elämässämme.

Kymmenhenkinen dream team koolla avajaisissa lähes täydessä kokoonpanossaan.
Kymmenhenkinen dream team koolla avajaisissa lähes täydessä kokoonpanossaan.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Ville Andersson, WhatsApp?

Sienet ja inssiajo ja Bowie ja lintulaudat ja harmaat hiukset ja viileä esteettisyys jotenkin kaikki liittyy löyhähkösti toisiinsa.

26.2. 2021