Creatin joukkuetta Lahdessa kunniakkaasti edustanut Matti Oskari Bohm on maailman paras helsinkiläinen lihamukiurheilija. Hän ylsi Lahden ravintola Tirrassa 25. helmikuuta järjestetyn MM-kilpailun neljänteen sijaan. Hänen vieressään lihamukia kumoaa kotikenttäedun suomalla rehvakkuudella Jani ”Päikkäri” Hiltunen.

Pihvi

Lihamukin MM-nelosen raaka raportti: Miltä nyt tuntuu?

Matti Oskari Bohm uhrasi itsensä ja kolmatta tuopillista kuollutta eläintä tutkivan journalismin alttarille.

Sanat: Matti Oskari Bohm
Kuvat: Antti Sepponen


Kolme kokistuopillista lihaa. Yhteensä 1,2 kilogrammaa. Pystyin syömään niistä kaksi ja puoli: yhden kilogramman.

Grillikioskeilla lihamuki täytetään usein kebablastuilla. MM-tasolla sisältö on tuhdimpaa: paikallisesta kauppahallista hankittua suikaloitua porsaan lapaa, joka on kostutettu valkosipulilla maustetulla miedolla tomaattichilikastikkeella.

Nyt kuuntelen kisapäivän jälkeisenä sunnuntaina Helsinki Paleo Podcastia. Tallenteessa ovat äänessä Olli Sovijärvi ja Jaakko Savolahti. Puhutaan suolahapon käytöstä ruoansulatuksessa.

”Söin suorituksen aikana neljä 648 milligramman kapselia suolahappoa.”

Aihe kiinnostaa, koska Lihamukin MM-kisoissa syömäni liha on pian ollut vuorokauden sisälläni. Kilpailusuoritushan edusti aika puhtaasti paleo-linjaa. Nokkelimmat eturivissä myös huomasivat, että söin suorituksen aikana neljä 648 milligramman kapselia suolahappoa.

Varttia ennen kilpailun starttia huuhdoin vatsaani myös kolme ruoansulatusentsyymivalmistetta, jotka luontaistuotekauppiaana työskentelevä ystäväni oli minulle lahjoittanut.

Lahtelaisissa maailmanmestaruuskilpailuissa on totuttu liikkumaan niin sanotulla harmaalla alueella, mutta tein kaiken tämän täysin avoimesti eikä lajin säännöissä ole mainintoja kielletyistä aineista.

Herrasmies ei käytä päähinettä ruokapöydässä, mutta tämä ei ole ateria vaan urheilusuoritus.
Herrasmies ei käytä päähinettä ruokapöydässä, mutta tämä ei ole ateria vaan urheilusuoritus.

Podcastissa kerrotaan, että suolahappoa otetaan yleensä aterian keskellä. Kahvia on hyvä juoda aterian päälle, sillä se lisää vähän hapon tuotantoa.

Vatsahappo on tärkeä useiden ravinteiden imeytymisen kannalta. Näihin lukeutuvat muun muassa B9, B12, kalsium, sinkki, rauta, magnesium, C-vitamiini, beetakaroteeni sekä A- sekä E-vitamiinit.

Opin myös, että suolahappo osallistuu proteiinien pilkkomiseen ja aminohappojen vapauttamiseen sekä muun muassa lihaskudoksen synteesiin.

Muihin ansioihin kuuluu entsyymien välittäjäaineiden aktivaatio sekä bakteerien patogeenien pääsyn estäminen alempaan ruoansulatuskanavaan, mikä suojelee infektioilta ja vatsasyövältä.

Lihamukin MM-finaali 2017 oli sikäli poikkeuksellinen, että Tuomas Leskinen, Janne ”Möykky” Ahonen, Matti Oskari Bohm ja Jani ”Päikkäri” Hiltunen olivat kaikki ensikertalaisia. Creatin joukkuetta edustanut helsinkiläinen Bohm oli lahtelaisten keskellä ainoa ulkopaikkakuntalainen.
Lihamukin MM-finaali 2017 oli sikäli poikkeuksellinen, että Tuomas Leskinen, Janne ”Möykky” Ahonen, Matti Oskari Bohm ja Jani ”Päikkäri” Hiltunen olivat kaikki ensikertalaisia. Creatin joukkuetta edustanut helsinkiläinen Bohm oli lahtelaisten keskellä ainoa ulkopaikkakuntalainen.

On kuulemma harhaluulo, että närästys johtuisi liiallisesta vatsahapon tuotannosta.

Podcastin mukaan asia on päinvastoin: närästys johtuu itse asiassa siitä, että suolahappoa on liian vähän. Vajareista aiheutuu sitten se, että proteiinit ja hiilihydraatit eivät ole sulaneet kunnolla, tulee refluksi-ilmiö ja röyhtäilyä sekä ohutsuolessa tapahtuu bakteerien liikakasvua.

Vanhemmiten vatsahappojen määrä vähenee. Normaalilääkäri antaa happosalpaajia, joiden pitkäaikainen käyttö aiheuttaa mahasyövän ja osteoporoosin riskiä.

Näin kertoi siis Helsinki Paleo Podcast.

”Vatsa on mennyt johonkin šokkiin ja täysin pysähtynyt.”

Kilpailun jälkeen ei ole tullut röyhtäyksiä kuin pari kolme. Vatsa on mennyt johonkin šokkiin ja täysin pysähtynyt. Söin nyt tätä juttua kirjoittaessani kaurapuuroa, ensimmäisen kerran vuorokauteen. Olen toiveikas, että liha tulisi pian ulos.

Ummetus määritellään sillä, ettei ole vuorokauteen käynyt pöntöllä, ja itselläni on kyllä edellisestä kerrasta jo pitkälti yli kolmekymmentä tuntia.

Syömäni lihaklöntti on aiheuttanut vain eilen illalla tuntuneen pienen päänsäryn ja tämän käärmemäisen sulattelupysähdyksen. Taidan mennä toteuttamaan itseäni ruokalevolle.

Kiitoksia Antti Vedenpäälle kilpailun järjestämisestä ja onnea voittajalle Janne ”Möykky” Ahoselle. ■

EPILOGI: Kilpailusta on kulunut yli kuukausi, ja Matti Oskari Bohm on hengissä. Emme silti suosittele ketään syömään kuollutta eläintä yli yhden kilogramman kerta-annoksina emmekä nauttimaan holtittomasti suolahappoa ilman perehtymistä aiheeseen. Creat ei ota vastuuta artikkelissa esitetyistä ravitsemusteorioista. Kuunnelkaa kehoa, järjen ääntä ja omatuntoa.

Janne ”Möykky” Ahonen vei tänä vuonna voiton ajalla 11 minuuttia, 9 sekuntia ja 91 sadasosaa. Maailmanmestaruus julistettiin viidentoista minuutin protestiajan kuluttua:  jos kilpailija oksentaa välittömästi suorituksen jälkeen, hänet diskvalifioidaan. Kiertopalkintona Ahoselle lahjoitettiin seinäkello. Kilpailuun hän oli valmistautunut syömällä aamulla banaania ja suklaavanukkaan.
Janne ”Möykky” Ahonen vei tänä vuonna voiton ajalla 11 minuuttia, 9 sekuntia ja 91 sadasosaa. Maailmanmestaruus julistettiin viidentoista minuutin protestiajan kuluttua: jos kilpailija oksentaa välittömästi suorituksen jälkeen, hänet diskvalifioidaan. Kiertopalkintona Ahoselle lahjoitettiin seinäkello. Kilpailuun hän oli valmistautunut syömällä aamulla banaania ja suklaavanukkaan.
Creat Space esittää 
31.3.–11.4.2017 
Marko Ylitalo – Visvalerssi
Groteskia makkarataidetta, joka ei saa voimaan hyvin. 
”Kuka tunteva olento haluaisi päätyä suoleen kuolemansa jälkeen?”
visvalerssi

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Me, myself and Amelia Earhart

Merja Pöyhönen on Amelia Earhartin kaksoisolento – mahdollisesti reinkarnaatio – ja Amelia Earhart -nukke on Pöyhösen tulkinta Amelia Earhartista,...

21.3. 2017