VHS

VHS: HAM esittää – Paperi T ja Ai Weiwein BMW

Ai Weiwei parkkeerasi HAMiin BMW:n. Creat toi BMW:n kylkeen Paperi T:n.

Paperi T: Resnais, Beefheart & Aalto
HAM, Ai Weiwei @ Helsinki
27.11.2015


Raavinta: Juliana Kontinen & Ville Malja
Leivonta: Juliana Kontinen
Tuotanto: Creat


”Pakko saada BMW”, lauloi Pave Maijanen aikoinaan. Niin sai päähänsä myös kiinalainen taiteilija Ai Weiwei, jonka näyttely on esillä Tennispalatsin HAMissa vielä tämän viikon eli sunnuntaihin 28.2. asti.

Kaikki sai alkunsa, kun Ai Weiwei halusi tehdä installaation, jossa olisi koottu Lego-palikoista sananvapaus- ja ihmisoikeusaktivistien muotokuvia. Hän tilasi Lego Groupilta suuren erän palikoita, mutta yhtiö kieltäytyi toimittamasta niitä, koska ei halunnut tukea ”poliittista” projektia.

Kun Legon vastaus nostettiin framille, ystävälliset ihmiset ympäri maailmaa alkoivat lahjoittaa Ai Weiweille Legoja. Hän organisoi lahjoituksia varten keräyspisteitä muun muassa Berliiniin, Lontooseen, Melbourneen, Pekingiin – ja Helsinkiin.

Jostain syystä Ai Weiwei halusi käyttää keräyssäiliöinä 500-sarjan Bemareita. Sellainen ajettiin myös Tennispalatsin HAM-kulmaan. Vuosimallin 1992 BMW hankittiin Galerie Forsblomin kautta yksityiseltä lainaajalta.

BMW:n kattoluukusta pudotettiin Lego-palikoita iso kasa, mutta nyt se on jo työnnetty ulos HAM-kulmasta. Toistaiseksi ei ole tietoa, mitä palikoilla tehdään, mutta oudosta keräilykonseptista tuli teos jo sinänsä.

Mutta mitä sanoi Paperi T heti kättelyssä, kun Creat toi hänet keikalle museoon parkkeeratun Bemarin kylkeen?

”Tiesittekö, että HAM on lyhenne sanoista ’hard as a motherfucker’?”

Marraskuinen klubi oli osa FreeHAM-sarjaa, joka tarjoaa HAMissa ilmaisia tapahtumia joka kuukauden viimeisenä perjantaina. Tällä viikolla, perjantaina 26. helmikuuta, HAM:n ilmaisillassa kello 16–19 aulaviihteestä vastaa Creatin DJ Iggy Popeda.

Lisätietoa tulevista tapahtumista saa ensimmäisten etuoikeutettujen joukossa liittymällä HAM-klubin jäseneksi.

Marraskuista FreeHAM-yleisöä Tennispalatsissa. (Kuva: Dorit Salutskij / Creat)
Marraskuista FreeHAM-yleisöä Tennispalatsissa. (Kuva: Dorit Salutskij / Creat)

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Kristiina Vaara, WhatsApp?

Lasten hautausmaan laulaja Kristiina Vaara ehdotti WhatsApp-haastattelua. Kömpelön alun jälkeen oli aika jännää.

22.12. 2020