Show

Laila Pullinen in memoriam – Viimeiset teokset Creat Spacessa 26.4.–8.5.

Creat Spacessa on esillä äitienpäivään asti Laila Pullisen grafiikkaa ja veistoksia. Muistonäyttelyn kuratoi taiteilijan poika, Jean Ramsay.

Sanat: Creat
Kuvat: Jussi Helttunen


Creat lanseerattiin jouluaattona 2014. Yksi verkkosivuston ensimmäisistä pidemmistä artikkeleista oli ”Nissbacka – pilvilinna joka ei suostu haihtumaan”, jossa Laila Pullinen ja hänen poikansa Jean Ramsay hyvin avoimesti käsittelivät Nissbackan kartanon veistospuistoa, sen menneisyyttä ja tulevaisuutta.

Nyt Creat haluaa kunnioittaa Laila Pullisen muistoa järjestämällä muistonäyttelyn galleriatilassaan Albertinkadulla kuvanveistäjän kuoleman puolivuotispäivän aikaan.

”Tämä on meille valtava kunnia. Kun saamme tilaamme näyttelyn taiteilijalta, jonka teoksia on ollut esillä Ateneumista Vatikaanin nykytaiteen museoon, mitä muuta siihen voi sana kuin että skaala on mieletön”, sanoo Creatin Janne Flinkkilä.

Viime marraskuussa kuollut kuvataiteen kunniatohtori ja professori Laila Pullinen (1933–2015) oli myös ansioitunut piirtäjä, joka on piirustuksissaan ja grafiikassaan tutkinut veistostensa keskeisiä teemoja.

Grafiikkateokset eivät kuitenkaan olleet Pulliselle vain valmistelevia vaiheita veistoksiin. Pikemminkin ne merkitsivät hänelle itsenäistä taiteen alaa, jossa pystyi palaamaan ajoittain jo valmistuneiden teosten muotoratkaisuihin ja kompositioihin sekä tutkimaan niitä entistä pidemmälle.

Muistonäyttely pohjautuu viime kesänä signeerattuun grafiikan sarjaan, joka jäi Laila Pullisen viimeiseksi.

”Tämä on tehty osana Taidekeskus Salmelan grafiikan sarjoja, mistä suuri kiitos toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalalle. Nähtyäni nämä teokset viime kesänä koin tärkeäksi, että niistä tehtäisiin myös itsenäinen näyttely johonkin pääkaupunkiseudun galleriaan, jotta myös täällä yleisö näkisi ne”, kertoo taiteilijan poika, Pullisen tuotantoon pohjautuvan Nissbackan veistospuiston kuraattori Jean Ramsay.

”Nyt tuosta näyttelystä tuli muistonäyttely.”

Laila Pullisen veistokset ja grafiikkateokset keskustelevat keskenään ja puhuttelevat katsojaa samalla muotokielellä. Pienillä eleillä avataan maailmankokoisia teemoja.
Laila Pullisen veistokset ja grafiikkateokset keskustelevat keskenään ja puhuttelevat katsojaa samalla muotokielellä. Pienillä eleillä avataan maailmankokoisia teemoja.

Ramsayn mukaan viiden vuonna 2015 signeeratun teoksen sarja on poikkeuksellisen hienostunut ja eheä, jopa lyyrisen kaunis kokonaisuus Pullisen tasokkaassa tuotannossa.

”Minuun teki äärettömän suuren vaikutuksen se tapa, jolla Laila näissä mietiskelevissä ja syvällisissä teoksissa ikään kuin opastaa katsojaa teostensa maailmaan. Kuten kiinalaisen kalligrafian mestareilla, syvenee Lailan viivan käyttö näissä teoksissa monilta kohdin lähelle uran huippua. Etenkin Herakles tallentaa intohimoisesti Lailalle niin olennaisen gravitaatioteeman – maan ja avaruuden, materian ja immaterian suhteen voimakkaan korostettuna yin/yang-tyylisenä kiertokulkuna, jossa voima ja vastavoima rakentavat toisiaan”, Ramsay kuvailee.

Herakles (2015) pohjautuu samannimiseen teokseen vuodelta 2002, joka ostettiin Vantaan kaupungintalolle aulaveistokseksi vuonna 2014 valmistuneen remontin yhteydessä.

Herakles (2015) pohjautuu samannimiseen veistokseen, joka on esillä Vantaan kaupungintalon aulassa.
Herakles (2015) pohjautuu samannimiseen veistokseen, joka on esillä Vantaan kaupungintalon aulassa.

Näyttely esittelee myös Pullisen viimeisimmät pienoisveistokset, jotka hyödyntävät pronssia ja spektroliittia, sekä taiteilijan viimeisinä vuosina suosimaa Kalkstrandin valkoista kalkkikiveä: ”suomalaista marmoria”, kuten Pullinen sitä kutsui. Yksikään näyttelyn veistoksista ei ole aiemmin ollut esillä Helsingissä.

Inverno palaa yhden Lailan viimeisimmän veistoksen (2013) teemoihin kahden variaation myötä. Siinä missä toinen korostaa Kalkstrandin kalkkikiven hennon vaaleanpunaista korporaalista fyysisyyttä, on toisessa variaatiossa läsnä talven armelias valkoisuus ja unohdus”, Ramsay kertoo.

”Grafiikka näyttää sen, miten Lailan teokset itsessään sisältävät kaiken; elämän ja kuoleman. Siinä missä Herakleksessa on informalismin voimaa ja hetkellisyyttä, on Inverno pikemminkin kysymys tai kōan, vastausta vaille jäävä arvoitus.”

Yksikään näyttelyn veistoksista ei ole ollut aiemmin esillä Helsingissä.
Yksikään näyttelyn veistoksista ei ole ollut aiemmin esillä Helsingissä.

Ramsayn mukaan näyttelyn tarkoitus on näyttää, että korkeasta iästään huolimatta Pullinen oli kuollessaan täysissä voimissa luovana taiteilijana. Esillä on perinteisempien litografioiden lisäksi kaksi esimerkkiä Pullisen kehittelemästä ”fotostaatti-tekniikasta”. Siinä grafiikanlehti ottaa lähtökohdakseen teoksesta otetun valokuvan, jonka päälle taiteilija korostaa teoksen muotoja, ikään kuin alleviivaten teemojaan. Uudelleen tarkasteltuina teosten teemat saavat syvyyttä taiteilijan runollisen tussinjäljen kautta.

Näyttelyssä on esillä myös Nick Tulisen valokuva Pullisesta ja hänen viimeiseksi jäänestä nimeämättömästä teoksestaan, joka varastettiin Nissbackan pihalta syyskuussa 2015. Teosta ei ole löydetty.

Näyttelyn myötä sulkeutuu myös maantieteellinen ympyrä: opiskellessan Ateneumissa 1950-luvun lopulla Pullinen asui Laivurinkadulla. Kuollessaan hän taas oli evakossa Lallukan taiteilijakodin putkiremonttia Perämiehenkadulla, parin korttelin päässä Creat Spacesta.

Keskiviikkona 4. toukokuuta näyttelyn yhteydessä järjestetään kaksi tapahtumaa, jotka kunnioittavat Pullisen kuoleman puolivuotispäivää. Jean Ramsay pitää kello 17–18 Creat Spacessa pienen alustuksen liittyen näyttelyn teoksiin, minkä jälkeen tilassa esitetään lyhyt musiikillinen Memento Mori -muistoesitys.

Kello 18.15 jälkeen viereisen Punavuoren Ahvenen kabinetissa on Pullisen kuoleman aikoihin tekeillä olleen, Lisa Hovinheimon ohjaaman ja Production Housen tuottaman dokumenttielokuvan ”Laila Pullinen – karjalainen kuvanveistäjä” kantaesitys. Jos kaikki kiinnostuneet eivät mahdu sisään, toinen näytös järjestetään kello 18.45. Molempiin tilaisuuksiin on yleisöllä vapaa pääsy.

Äitienpäivänä 8. toukokuuta Ramsay on tavattavissa Creat Spacessa ja esittelee kokoelman klo 12, 14 ja 16.

✖✖✖

Laila Pullinen in memoriam – Viimeiset teokset
Creat Space, Albertinkatu 12
26.4.–8.5.2016 (suljettu vappupäivänä 1.5. ja helatorstaina 5.5.)
Avoinna joka päivä klo 12–19
Bussit 14, 17 ja 18 (pysäkki: Merimiehenkatu)


Facebook-tapahtuma täällä.
Creat Spacen tilavaraukset: space@creat.fi

Tervetuloa Creat Spaceen –Jean Ramsay esittelee näyttelyn teoksia henkilökohtaisesti keskiviikkona 4. toukokuuta ja äitienpäivänä.
Tervetuloa Creat Spaceen –Jean Ramsay esittelee näyttelyn teoksia henkilökohtaisesti keskiviikkona 4. toukokuuta ja äitienpäivänä.

JÄIKÖ NÄLKÄ?