Poklomi

Darwin Sorjonen: Älä yritä tätä kotona – äläkä kiertueella

Darwinin lait sanelevat, miten muusikon ei kannata maailmalla toimia.

Koko 2000-luvun on hoettu, että Musiikkibisnes on nykyisin ammattimaista.Verkko on täynnä oppaita siitä, miten muusikoiden tulee kiertueilla toimia.

Jo Mooses vuorella tajusi, että neuvominen on tehoton lähestymistapa. Jos ihmisten käyttäytymiseen tahtoo toden teolla vaikuttaa, heitä ei kannata neuvoa tekemään jotakin tai jotenkin. Heitä tulee käskeä ja kieltää: Älä tapa. Älä tee huorin. Älä varasta.

Kaikki lait ja säännöt, joiden mukaan elämme, perustuvat kieltämiseen. Siksi neuvomme nyt, miten muusikoiden ei tule kiertueilla toimia. Kantapään ja monen muunkin ruumiinosan kautta opitut säännöt kertoo puulaakirokkitähti Darwin Sorjonen.

Darwinin lait

1. Ole varuillasi, kenen seuraan lähdet ja missä kunnossa.

”Kesällä 2005 olin keikalla Hampurissa. Keikan jälkeen brasialaisopiskelijat houkuttelivat minut mukaan jonnekin alakulttuurikapakkaan St Paulin toiselle laidalle. Siellä ajauduin tappeluun paikan portsarin kanssa, joka oli viettämässä vapaailtaa.

Tyyppi mätki minua kuin vierasmaalaista sikaa pajavasaranyrkeillään. Samassa rytäkässä ovensuussa maleksineet algerialaiset putsasivat taskustani passin ja lompakon.

Paluumatkalla keikkapaikalle yllätti kakkahätä. Tikistettiin kilpaa paikalle osuneen saksalaisrouvan puudelin kanssa. Pääni oli kuin rantapallo. Pomppasin pusikosta kysymään rouvalta tietä: ’Wo ist Reeperbahn?’

2. Keikoilla kannattaa pääsääntöisesti pitää housut jalassa. 

”Unohdin ottaa keikkavaatteet mukaani Poriin vuonna 2003. Päätin soittaa alasti. Kesken tulisimman soolon joku paikallinen punkkari syöksyi taakseni ja tunki kielensä pakaroideni väliin.

Seuraava viikko meni ahdistuksen vallassa lääkäripalstoja selaten. Tutkin, voiko huuliherpes tarttua anukseen. Selvisin säikähdyksellä.”

Kuva: Darwin Sorjosen kotialbumi.
Kuva: Darwin Sorjosen kotialbumi.

3. Tarkkaile äänenpaineen laatua ja määrää soittaessasi ulkomailla. 

”Vuonna 2007 jäimme viimeiseksi Jüterbogin Alte Schauburgissa soittaneeksi bändiksi. Keikkapaikka oli vanha, pikkukaupungin ainoa elokuvateatteri. Kun olimme palaamassa Suomeen keikan jälkeen, sen katto romahti alas koko matkalta. Punkki oli purrut rakenteisiin.

Telkkareiden heittely hotellihuoneiden ikkunoista on tuohon verrattuna säälittävää puuhastelua.”

4. Promokiertueilla kannattaa keskittyä muuhunkin kuin lappujen jakamiseen ja juopotteluun. 

”Vuonna 2006 lähdin promoamaan Veljekset Perse -yhtyettä Riikaan ja Vilnaan. Jakelin lappusia ihmisille ja juopottelin.

Yöllä istuin naula päässä puistonpenkillä ja paikalle osunut taksikuski sai houkuteltua minut kyytiinsä. Kaveri kurvasi bordelliin, jossa minulta pöllittiin puhelin.

Seuraavana päivänä lähdin etsimään luuriani ja simahdin pusikkoon. Heräsin sieltä samaan aikaan naapuripuskan pultsarin kanssa, joka houkutteli minut mukaansa kaljakauppaan. Kauppias ei tykännyt ja heitti minut painimanööverein ulos.

Lordi voitti Euroviisut juuri samaan aikaan.”

 

5. Jos olet konserttikiertueella Liettuassa, pidä silmäsi auki kävellessäsi. 

”Vuonna 2002 kävin ensimmäistä kertaa kiertueella Baltiassa. Keikkapaikkana oli autotalleja, joissa nuoriso piti bileitään. Oli aika sekava meno. Jonavalaisessa autotallissa oli myös rasvamonttu, jonne tietysti tipahdin. Teki kipeää.”

6. Älä kirjoita nimeäsi vekseliin, vaikka takaisinmaksun pitäisi olla miten varma tahansa.

”Joensuun Ilosaarirock siirtyi Ilosaaresta Laulurinteelle vuonna 1991. Homma kasvoi laakista isommaksi. Olin takaamassa vekseliä, jolla maksettiin ulkomaalaisten bändien ennakot.

Vekseli piti kuitata pois heti maanantaiaamuna. Jäi kuittaamatta. Hommat menivät muutenkin käteen ja koko järjestävä yhdistys oli konkurssin partalla.

Menimme seitsemän muun tyypin kanssa pankkiin takaamaan lainaa, jonka turvin Ilosaarirock saatiin takaisin jaloilleen. Vietin pari vuotta pelko perseessä lainantakaajana, mutta toisaalta tulin siinä samalla pelastaneeksi Ilosaarirockin.”

7. Jos soitat ulkomailla Suomen konsulaattiin, yritä ymmärtää, mitä sinulle sanotaan.

”Liittyy Hampurin turpasaunaan. En tajunnut höykäsen pöläystä, mitä ne minulle selittivät, kun soitin konsulaattiin. Vasta lähtöpäivän aamuna asiat alkoivat selvitä, kun soitin sinne takaisin. Piti saada passi paluulentoa varten. Olin kolmensadan kilometrin päässä konsulaatista.

Minun piti käydä tekemässä rikosilmoitus pikkukaupungin poliisiasemalla, jotta Suomen konsulaatti voisi tilata passijäljennöksen Nokian poliisilaitokselta. Sitten minun piti mennä konsulaattiin tunnistettavaksi, jotta he voisivat kirjoittaa paperin, että minä todellakin olen minä.

’Ja tämän kuvan perusteellako sinut pitäisi tunnistaa’, nauroi virkailija kun tulin naama turvoksissa paikalle.”

8. Kun roudaat, pidä huoli, että kitaralaukuissa on myös kitarat sisällä. Unohda ne takahuoneeseen vain, jos se on perusteltua.

”Vastavirta-klubin huuruisen keikan päätteksi yksi kitaristeista erosi bändistä eivätkä muutkaan kestäneet tolpillaan. Olimme roudanneet kitaralaukut Vaakon nakin edessä olevan lyhtypylvään juurelle ja unohtaneet ne siihen. Kaveri löysi ne sattumalta aamuyöstä.

Eipä silti, laukut olivat tyhjiä. Kitarat olivat unohtuneet takahuoneeseen.”

Darvin-12

9. Jos heräät kadulta siihen, että sinua lähennellään, harkitse tarkoin mitä teet.

”Riiassa havahduin keskellä yötä siihen, että joku lähentelee minua. Se oli joku paikallinen nuorimies, joka hiveli rintakehääni ja niskaani. Kun olin niin hutikassa, etten saanut sanaa suustani, päätin juosta karkuun.

Kolme askelta, ristiaskeleet solmuun ja turvalleen mukulakiveykseen. Erosimme vain ystävinä.”

10. Jos laivalla yllättää kakkahätä, katso tarkasti, kumpi ovista vie vessaan ja kumpi laivan käytävälle. Etenkin, jos nukut alasti.

”Tein klassiset ja erehdyin ovesta. Löysin itseni käytävältä munasillani ja kakkahädässä. Hukkasin hyttini enkä löytänyt vessaakaan. Kävin kannella, mutta siellä oli liian kylmä.

Pelastus löytyi lopulta. Ne hytit on numeroitu jotenkin oudosti.”

Kirjoittaja on soittanut mm. yhtyeissä Peppu Epänormaali, Elukat, Public Lavatory, Anti Päivinen and the Bastard Children of 10 000 Maniacs, Plastic Muska Band, Smell Hell, Hell’s Elvis, Black Mammoth, Itkun Munat, Alias Takapero, KaMu ry, Hurjat Hipit, Bulldoser, Veljekset Perse, Persaus ja Terveyskeskus. Lisää hänen muistelmiaan voi lukea osoitteessa puulaakirokkitahti.com.

JÄIKÖ NÄLKÄ?