VHS

Vesa Kataiston VHS-arvio: Big Game – Jos metsään haluat mennä nyt

Vesa Kataisto kertoo, miltä näyttää Suomen elokuvahistorian kallein pläjäys. Onko Jalmari Helanderin toimintaspektaakkeli uusi Rare Exports vai uusi Jäätävä polte?

Sanat: Vesa Kataisto
Traileri: Nordisk Film


Big Game. Suomi – Saksa 2014.
Ohjaus ja käsikirjoitus: Jalmari Helander
Pääosat: Samuel L. Jackson, Onni Tommila, Ray Stevenson, Jim Broadbent
Kesto: 90 min


Kamera syöksyilee ”Lapin muhkeissa vuoristomaisemissa” – eli Saksan Baijerissa. Ainakin suomalaiselle katsojalle ”Suurriistan” sävy tulee selväksi heti alkutekstien aikana. Huvitus vain lisääntyy, kun myöhemmin elokuvassa näkyy karttoja, joista käy ilmi että Big Gamen ”Lappi” sijaitsee noin Kajaanin korkeudella. Mutta mahtavaltahan metsäinen vuoristo näyttää, varsinkin isolla kankaalla.

Sitten varsinaiseen tarinaan. Suuren metsästäjäsuvun poika Oskari (Onni Tommila) valmistautuu kohtaamaan 13-vuotispäivänään miehuushaasteen. Hänen tulee viettää yö metsässä ja saalistaa ainakin yksi peura pelkästään jousipyssyä käyttäen. Koska tämähän on perinteinen suomalainen tapa, mitään emme saa täällä ilmaiseksi. Suomi on kova koville.

Metsässä rätisee

Toisin on Yhdysvaltojen presidentti Williamin (Samuel L. Jackson) laita. Hän on onnistunut pääsemään ”maailman mahtavimman valtion” päämieheksi esittämällä kovista. Vaan nyt kulissit ovat rapisemassa ja kannatus laskee joka suunnalla. Vastentahtoisesti presidentti on astunut Air Force One –koneeseensa, joka suuntaa kohti Helsinkiä, jossa odottaa jokin kovasti tärkeä kokous.

Mutta mutta. Omat koirat purevat ohjusten välityksellä kesken matkan, ja presidentti tipahtaa pelastuskapselissaan Lappiin keskelle Oskarin metsästysretkeä. Varsinaiset saalistajat seuraavat perässä. Mahtimies on huomaa olevansa pikkupojan käskytettävä.

Niskan päällä olevan osapuolen paikka vaihtuu jatkuvasti, eikä edes megaluokan sotilaskoneisto kykene reagoimaan asioihin ajoissa, vaikka Pentagonissa nähdäänkin kaikki tapahtuva satelliittien välityksellä.

Sepä juonesta, joka ei Big Gamessa ole missään nimessä tärkein asia. Tarinan kehittäneet Helander ja Petri Jokiranta eivät yritäkään peitellä vaikuttajiaan. On viitteitä Rambo – Taistelijaan, Kauriinmetsästäjään, Cliffhangeriin ja Jäätävään Poltteeseen plus ripaus spielbergiläistä fantasiaa.

Jacksonista ei saa velttoa

Big Game on kallein suomalaistuotantoinen elokuva koskaan, ja se onneksi myös näkyy. Kuvaus on komeaa ja efektit toimivat kaikessa älyttömyydessäänkin. Rare Exportista on selvästi otettu harppaus eteenpäin.

Harmi kyllä, Big Gamekaan ei vielä ole täysin sulavalinjaista toimintaa, vaan puoleentoista tuntiin mahtuu tyhjäkäyntiäkin. Kääntelehtivä käsikirjoitus on muilta kuin toimintakohtausten osalta hiukan ylinokkela.

Jacksonin muutosrooli veltosta kabinettipresidentistä ”mätöfäkkeria” ärjäiseväksi taistelijaksi ei ole erityisen uskottava, erityisesti mitä tulee velttoilun esittämiseen. Tuntuu lähinnä, että Samuel L. Jackson on mukana vain koska hän on Samuel L. Jackson.

”Tuntuu, että Samuel L. Jackson on mukana vain koska hän on Samuel L. Jackson.”

Pisteet korjaavat CIA-veteraanivelmua esittävä Jim Broadbent sekä Onni Tommila, joka on selvästi matkalla kohti suurempaa tähteyttä. Yleensä nokkelat lapset ovat toimintaelokuvien rasittavinta pakkokliseilyä, mutta Tommila luo Oskarista aidosti sympaattisen hahmon, joka ei anna periksi vaikka oikeastaan mikään ei mene ihan putkeen.

Big Gamen viimeisen vartin aikana tekee mieli hurrata mitä naurunröhöttämiseltä kykenee, eikä tunnelman nostattamiseen tarvita Finlandia-hymnejä tai lippujen liehuttelua. Olisipa koko elokuva saatu rullaamaan samalla vauhdilla.

Teinien tahkottavaksi

Jos ei muuta, Big Gamesta tulee aivan varmasti alle parikymppisten teinien kulttielokuva. Juuri sellainen jonka kaltaisia elokuvan tekijät jauhoivat videonauhureissa kerran toisensa jälkeen.

Heidän taustojaan valottaa Kalle Kinnusen kirja ”Big Game – kuinka Hollywood tuotiin Suomeen” (Johnny Kniga). Lisäksi WSOY on julkaissut brittiläisen erä- ja survivalistijännitykseen erikoistuneen kirjailija Dan Smithin novellisaation, joka noudattelee Big Gamen käsikirjoitusta.

JÄIKÖ NÄLKÄ?

Pihvi

Durk of Finland

Tom of Finland -säätiön puheenjohtaja Durk Dehner puhuu mm. elämästä, taiteesta, vapautustaistelusta, seksuaalisuudesta, nussimisesta, psykedeeleistä...

21.12. 2020

Pihvi

Näin mies raiskataan

Patriarkaalisessa kulttuurissa mies on toimija, mies ei ole uhri, mies puolustaa itseään. Miesten kokema seksuaalinen väkivalta on monimuotoista ja...

29.10. 2017